2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Négy és fél milliárd a hatvannyolcbólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-22 15:43:59
Címkék: Bihari hírek
Az év végéig megyénkben is több neuralgikus útszakaszt újítanak fel.

Heteken belül elkezdõdik az az év végéig tartó útfelújítási program, amelyben 68 milliárd forintból mintegy 580 kilométernyi utat korszerûsítenek - jelentette be pénteki sajtótájékoztatójukon Tasó László közlekedéspolitikáért felelõs államtitkár. Ismertetõjébõl kiderült, ebbõl az összegbõl megyénk csaknem 4,5 milliárd forinttal részesedik.
A ROP-ból kimaradtak is

Az államtitkár elmondta, 2010-tõl a kormány jelentõs összegeket költött az ország úthálozatának a rendbetételére. Az elmúlt években a Magyar Közút Zrt. beruházásaiban 91 milliárd forintnyi beruházással országszerte több mint 1100 kilométeren javult az utak állapota. A mostani programban 50 milliárdból 430 kilométernyi egyes, kettes és hármas számjegyû út korszerûsítése történhet meg, további 18 milliárd forintot pedig az alsóbb rendû utakra fordítanak, ehhez a forrást a Regionális Operatív Programokból még felhasználható pénzösszegek biztosítják. Ezek az eddig még meg nem valósult beruházások jól elõkészítettek, mindegyik engedélyes tervvel rendelkezik - tette hozzá Tasó László.
Az országgyûlési képviselõkkel

Az útfelújításokra, melyeknek a közbeszerzési eljárása folyamatban van, Magyar Közút Zrt. tett javaslatot az egyes térségek egyéni országgyûlési képviselõivel egyeztetve. Eszerint leghamarabb dr. Pósán László körzetében találkozhatunk a munkálatokkal, mert folytatódik a 4-es fõút városon átvezetõ szakaszán a Rakovszky utcától a Debrecent az elkerülõ útig tartó 15 kilométer felújítása. Emellett a Debrecen Bánk közötti út is úk köntöst kap, de tovább is folytatódik egészen Létavértesig.

Biharban, dr. Vitányi István körzetében a Berettyóújfalút délrõl elkerülõ út 2717 méteres szakaszán korszerûsítenek 367 millió forintért. Ennek fontosságát a képviselõ abban látja, hogy az eddigi nagyon rossz állapota miatt a legtöbb kamionsofõr a városon átvezetõ szakaszt választotta, ami a felújítás után már nem lehet indok.

Bodó Sándor körzetében a legégetõbb probléma Püspökladány tehermentesítése a 4-es fõút forgalmától, amit majd az elkerülõ megépítése oldhat meg, addig viszont 7,2 kilométeren feljavítják a 42-es fõút városon átvezetõ szakaszát. A beruházás egy egy milliárd 21 millió forintba kerül, és ebbõl az aszfaltozás elõtt több helyen megerõsítik az útalapot, valamint különbözõ közlekedést segítõ eszközöket helyeznek ki.


A 42-es fõút püspökladányi szakasza

Dr. Tiba István körzetében a Balmazújvárost Hajdúnánással összekötõ 27 kilométeres útnak az M35-ös útig tartó szakasza újulhat meg 9 kilométeren félmilliárd forintból. A további részre a következõ évben kerülhet sor. A Tiszafüred-Polgár közötti úton, Folyástól Újszentmargitán túlig tartó 13 kilométeres szakaszon is megtörténik még idén a felújítás.
Javulnak az utazási körülmények

Összességében 3 milliárd 138 millió, illetve 2,3 milliárd forintot fognak költeni uniós, illetve hazai forrásokból idén a hajdú-bihari utakra. Tasó László hangsúlyozta, ezzel javul a térség elérhetõsége, csökkennek az utazási idõk, nõ a szakaszok kapacitása, emelkedik az autós és az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala. A burkolathibák okozta baleseti kockázat megszüntetése mellett az útfejlesztések csökkentik a közutak üzemeltetési költségeit is. Hozzátette: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jövõben is minden elérhetõ erõforrást mozgósít, hogy további – köztük alsóbb rendû – utakat tudjanak felújítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!