2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Saját jogú egyház a görögkatolikusoknakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-22 16:58:51
Ferenc pápa március 20-án megalapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat a bizánci rítusú katolikusok számára – közölte pénteken a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága.

A pápa a Hajdúdorogi Egyházmegyét – Debrecen székhellyel – metropolitai székké emelte, amelynek elsõ metropolitájává Kocsis Fülöpöt, a Hajdúdorogi Egyházmegye jelenlegi püspökét nevezte ki. A Miskolci Apostoli Exarchátus egyházmegyei rangra emelkedett, továbbá a pápa megalapította a Nyíregyházi Egyházmegyét.

Kocsis Fülöp elmondta: a döntés értelmében a görögkatolikus egyház önálló egyházzá vált, eddig ugyanis az esztergom-budapesti érsekségnek alárendelt egyház volt. Mostantól közvetlenül a pápa alá tartoznak. Az egyházi vezetõ kiemelte: a görögkatolikus püspökök továbbra is a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, és továbbra is a katolikus egyházhoz tartoznak, hiszen a görögkatolikus egyház sajátossága éppen az, hogy bizánci, keleti rítusú, de a katolikus egyházhoz tartozik.

A metropolitai beiktatást S. Em. Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Kongregáció prefektusa fogja végezni március 23-án Hajdúdorogon.

Ugyanezen a napon a máriapócsi Kegyképet is a hajdúdorogi székesegyházban tisztelhetik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!