2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Új mentõautót kapott a Komádi MentõállomásForrás: Cserép Imre
Utolsó módosítás: 2015-03-22 17:21:47
Címkék: Bihari hírek
Ebbõl az alkalomból kerestem fel Hajnal Sándort a mentõállomás vezetõjét, hogy adjon tájékoztatást a mentõállomásról, munkájukról és mondja el, mit jelent számukra az új mentõautó átadása. Mint mentõsök milyen üzenetet küldenének a lakosság felé?

-    Hajnal Sándor: A Komádi mentõállomás 2002. augusztus 1-én indult. 12 bajtársunk dolgozik az állomáson, 6 ápoló és 6 gépkocsivezetõ. Mind a hat ápoló szakképzett, valamint van két szakképzett gépkocsivezetõnk is van, akik szakképzett mentõápolói végzettséggel is rendelkeznek. Komádival együtt 6 település  tartozik hozzánk: Csökmõ, Újiráz, Magyarhomorog, Körösszakál, Körösszegapáti, illetve Dobai puszta. Körülbelül 12 ezer ember egészségéért, illetve közösségi ellátásáért felelünk. Zömében belgyógyászati betegségek, de vannak ideggyógyászati megbetegedések, valamint balesetek. Cél az, hogy a betegekhez 15 percen belül kiérjen a mentõ és azért jó, hogy Komádiban is van mentõállomás. Ha szükséges, akkor helikopteres mentésre is sor kerül. Rádión, valamint a mentésirányítási rendszeren keresztül a mentésirányító révén tudjuk tartani a kapcsolatot. Nagy segítségünkre van, hogy kaptunk egy /TTEKG/ - transztelefonikus EKG rendszert, amellyel EKG-t tudunk a kocsi rádiójával küldeni a Debreceni Kardiológiai Klinikára és ott az EKG képet kardiológus szakorvosok kielemzik. Ezáltal gyorsabb a betegség megállapítása, illetve megrövidül a betegút, mert akkor egybõl tudjuk szállítani Debrecenbe. Mivel a területi elhelyezkedésünk alapján a Komádi a megyehatáron van, így megyén kivûli feladatokat is el szoktunk látni, esetenként besegíteni.
-    A korábbi autónk az nyolc éves volt. Amit most kaptunk új mentõt, jobb felszereltségû, több hely van benne.
-    Üzenetünk a lakosság felé, hogy éljenek egészségesen. Nagyon fontos még, hogy felelõtlenül ne hívják a mentõt. A mentõszolgálat a vaklármák esetében minden esetben rendõrségi feljelentést tesz. A rendõrség pedig ki tudja vizsgálni, ki tudja szûrni, mert a hívás hangrözítésre kerül, illetve a telefonszámot is le tudják nyomozni.

Cserép Imre

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!