2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hurka-pite, a polgári finomságForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-23 08:32:42
Hat csapat versengett a véres-tejes sütemény készítésében, természetesen hagyományõrzés céljából.

Akár disznótorban is gondolhatta volna magát az ember, olyan jellegû sürgés-forgás volt Polgár központjában szombat reggel. Sátrakban húsokat szeleteltek, kívül üstökben belszervek fõttek. Ami azonban a több disznótorhoz szokott szemnek érdekes lehetett, hogy a vért sehol sem dolgozták fel. Kellett az bizony fontos alapanyagnak késõ délelõttre, amikor a fõtt és a hurkának megfelelõ fûszerezésû belszerveket összetörve felöntik vérrel, no meg egy kis tejjel, és mindezt hagyományos tepsikbe öntik, majd kisütik. Azaz, a vér kellett a hurka-pitének, a polgáriak hagyományos disznóölõs ételének.

A hurka-pite hagyományok ápolására tavaly rendezte meg elsõ alkalommal a Polgári Hurka-pite Fesztivált a település. A rendezvény megszervezésével lakóhelyük gasztronómiai sajátosságára kívánjuk ráirányítani az érdeklõdõk figyelmét.

Ebben az évben hat csapat versengett a legjobb hurka-pite címért. A csapatok 15-15 fõbõl álltak és a helyi civil szervezetek színeiben indultak. Feladatuk, hogy az elvárt mennyiségben elkészítsék, majd kóstolásra felkínálják a frissen sütött polgári hurka-pitét. Az egymással is versengõ csapatoknak saját maguknak kellett a fõtéren felállított sátrakban a sertések feldolgozásához és a hurka-pite elkészítéséhez szükséges feltételeket megteremteni. A szakértõ zsûri a rendezvény során folyamatosan szemlézte a készítés módját - a disznó feldolgozást, a közösség által kialakított környezetet, majd az elkészített hurka-pitérõl is véleményt formált. Természetesen mindehhez megfelelõ körítés is társult, hiszen a kóstolásba bevonták az érdeklõdõket is. Déltõl estig pedig kulturális programok szórakoztatták a számunkban folyamatosan gyarapodó közönséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!