2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
Banki elszámolás - Lízingszövetség: mintegy 200 ezer élõ autóhitel-szerzõdést érint az elszámolásForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-23 18:24:47
A banki elszámolás mintegy 180-200 ezer élõ lakossági devizahiteles autófinanszírozási szerzõdést érint, amelyek összesen körülbelül 300 milliárd forintos tartozást jelentenek. A lezárt szerzõdéseket is figyelembe véve - durva becsléssel - 1000 milliárd forint körüli szerzõdésállományt érint az elszámolás - mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség fõtitkára az MTI-nek.

Lévai Gábor ismertette: minden elszámolásban érintett lízingcég, illetve azok jogutódja a meghatározott, 2015. április 30-i határidõig kiküldi az autóhiteleseknek az elszámolásról szóló levelet. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a lízingügyletekre nem terjed ki a forintosítás.

Az elszámolás azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 26. között kötöttek autófinanszírozási szerzõdést, valamint azokra a megszûnt szerzõdésekre, amelyek bármilyen okból 2009. július 26-a után szûntek meg.

A fõtitkár az elszámolásról közölte: "az érintett szerzõdéseknél a korábbi kamatváltoztatások és az alkalmazott árfolyamrés alapján újra kell kalkulálni a tartozást. Ennek alapján a lezárt autófinanszírozási szerzõdéssel rendelkezõ ügyfelek pénzt kapnak vissza, akiknek pedig élõ szerzõdésük van, azoknak a tartozása csökken az elszámolás eredményeként".

A fõtitkár hozzátette: az elszámolásról szóló levélbõl minden adós számára kiderül majd, hogy pontosan mekkora összeg jár neki vissza, illetve az élõ szerzõdéseknél kiderül az, hogy mennyivel csökkent, illetve pontosan mennyi az aktuális tartozás.

Az elszámolásban érintettek döntõ részénél az elszámolás folyamata automatikus, vagyis az ügyfeleknek nincs tennivalójuk, de vannak kivételek. Azok is részesülhetnek ugyanis kompenzációban, akiknek a tartozása követeléskezelõnél van, és esetleg már az autójukat is visszavették. "Õk az autót finanszírozó cégtõl kapják meg az elszámoló levelet, de a visszajáró pénz kifizetését vagy a tartozás csökkenését a követeléskezelõ intézi" - ismertette Lévai Gábor. Ehhez szükség van arra, hogy az elszámolásról szóló levél kézhezvétele után az érintett ügyfelek kérjék az elszámolást a követeléskezelõ cégtõl. Fontos az is, hogy ez csak azokra vonatkozik, akiknek a szerzõdése 2009. július 26-a után szûnt meg - mutatott rá a fõtitkár.

Hozzáfûzte, hogy az érintettek számára minden információ megtalálható az adott lízingcég és a Magyar Nemzeti Bank honlapján is.

Lévai Gábor közölte: "azoknak az érintett adósoknak, illetve ügyfeleknek, akiknek a lízingszerzõdése 2009. július 26-a elõtt került követeléskezelõhöz, a lízingcégtõl kérniük kell az elszámolást". Ekkor az ügyfelek nem kapnak automatikusan elszámoló levelet, de ez esetben az elszámolásban érintettek kis részérõl van szó, nekik mindenképpen lépniük kell - hangsúlyozta a fõtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!