2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Közmunká(s)ból is megárt a sok?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-23 19:34:30
A bagaméri polgármester szerint 30-35 közmunkás az aktuális teendõkre most éppen elég.

„Ha korrekt akarok lenni, akkor azt mondom, hogy nem most kevés a faluban a közmunkás, hanem az elmúlt év végén voltak bent egyszerre túl sokan a rendszerben” – reflektált Orvos Mihály bagaméri polgármester arra a felvetésünkre, hogy tényleg sokkal kevesebb közmunkás-státuszt kaptak-e erre az évre, mint amennyire szükség lenne.

Orvos Mihály emlékeztetett, volt idõszak, amikor egyszerre 130 embert is behívtak, de ezeknek csak egy részével lehetett úgymond értékteremtõ munkát végeztetni. Szavai szerint a tavaszi idõszakra kapott 30-35 fõs létszámkeret az idõszakos (jellemzõen mezõgazdasági és település-karbantartási) munkákhoz elég, késõbb pedig úgyis felpörög a létszám. Hiszen megígérték nekik, hogy éves szinten a tavalyihoz hasonló számú, vagy talán egy kicsit több közmunkás behívására lesz lehetõségük.
Majd kialakul

Bocskaikert erre az évre hatvan fõs létszámkeretet igényelt, de egyelõre csak mintegy 20 ember dolgozhat közfoglalkoztatottként a településen. Szõllõs Sándor polgármester elmondta, hogy köztük ugyanúgy vannak kulturális tevékenységet és adminisztrátori munkát végzõk, mint fizikai dolgozók.
Illusztráció: ÉKN ©

– Az az igazság, hogy a jogosultak közül nem mindenki képes arra, hogy a köz érdekében foglalkoztassuk, meg egyébként se csak önkormányzati intézményekben lehet megszerezni a jogosultságot az ellátásra. Be lehet jelentkezni ismerõshöz, el lehet szegõdni vállalkozáshoz. Például a Nyírerdõ is mûködtet nagyon jó programokat; keresni kell a lehetõségeket – tette hozzá a települési vezetõ, akinek nincs kétsége afelõl, hogy éves szinten teljesülnek az ezirányú terveik.
Akad tennivaló

Komádiban idén összesen 800 embernek lesz módja közmunkát végezni, közülük mintegy 650 fõ már ezekben a napokban megkapta a „behívóját”. Tóth Ferenc polgármester úgy fogalmazott, hogy a maradék 150 embert pedig a jövõben folyamatosan megjelenõ közmunkaprogramok keretében foglalkoztatják majd. – Most szerelt le 72 fõ, de õket is hívjuk vissza, hiszen most vettek részt a képzésen. Egyébként a 85 százalékos támogatottságú projektekben is részt veszünk, hiszen elsõ a foglalkoztatás. Munka van bõven, a mezõgazdasági mintaprogramtól a városkarbantartáson át, az intézményi kisegítõi feladatokig százakat tudunk egyidejûleg mozgatni a városban – mondta.
Segély helyett…

Nádudvaron tavaly mintegy ezer embert vontak be a közfoglalkoztatásba, és idén sem adják alább. Beke Imre polgármester természetesnek tartja azt, hogy év elején szerényebb létszámot tudnak foglalkoztatni, de utána (mint a korábbi években is) minden „kiegyenesedik”. – A legfontosabbnak azt tartom, hogy egyre többen akarnak dolgozni, hiszen látják az emberek, hogy így több jövedelemhez jutnak, mint ha otthon várnák a segélyt. Inkább az a gond, hogy mindenki egyszerre szeretne bekerülni valamelyik programba, és nehéz tudomásul venni, ha kicsit esetleg várni kell – fogalmazott a városvezetõ. Érdeklõdésünkre hozzátette, hogy jelenleg 176 közmunkást foglalkoztatnak Nádudvaron, de lesz olyan idõszak, amikor a számuk a 300 fõt is elérheti.

 

A számok tükrében
Tavalyi forrás: 179,9 milliárd forint
Idei forrás: 183,8 milliárd forint
2013-ban közfoglalkoztatott: 300 ezer fõ
Téli közmunkaprogramban: 200 ezer fõ
Képzésen vett részt: 100 ezer fõ
2014. márciustól mezõgazdaságban: 33 ezer fõ
2014. májustól kistérségi startba: 29 ezer 500 fõ
2014. májustól országos programban: 44 ezer fõ

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!