2020. szeptember 19. Szombat, Vilhelmina.
 
Csütörtöktõl mûködnek az új közlekedésellenõrzõ kamerákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-24 09:12:26
Csütörtöktõl kezdi meg éles üzemét a VÉDA közúti intelligens kamerahálózat elsõ 160 egysége, a mérések attól kezdve már joghatással járnak - jelentette be Jámbor István alezredes, az Országos Rendõr-fõkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetõje hétfõn Óbudán, a közlekedési balesetek áldozatainak emlékmûvénél tartott sajtótájékoztatóján.

Sikeresen zárult a változtatható helyû komplex közlekedési ellenõrzõpontok tesztüzeme, március 26-ától indul az éles üzemeltetés, így az újfajta kamerák által dokumentált szabálysértéseknek már jogi következményeik is lesznek az ország teljes területén - mondta. Hozzátette: a 160 változtatható helyû kamera az eddig rendszerben lévõ 80 mobil sebességmérõt váltja ki.

Jámbor István közölte: az eszközök üzembe állításának célja a közlekedési szabályok betartatása, mert csak így van lehetõség arra, hogy kevesebben haljanak meg az utakon.

A fejlesztés összhangban van az Európai Bizottság célkitûzésével, hogy 2020-ra 2011-hez képest a felére csökkenjen a halálos közlekedési balesetek és áldozatok száma - ismertette.

Hozzátette: 2013-ig folyamatosan csökkent a közlekedési balesetekben elhunytak száma Magyarországon, de míg 2013-ban 591-en haltak meg az utakon, 2014-ben már 626-an.
A komplex közlekedési ellenõrzõpontok egyelõre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére is.

Várhatóan a harmadik negyedévben jelennek meg azok a kiegészítõ funkciók, amelyek más szabályszegéseket is képesek lesznek rögzíteni, így például a tilos jelzésen áthaladást, a záróvonal átlépését, a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét vagy a biztonsági öv be nem kapcsolását.

Az egyenként 5,7 millió forint értékû eszközöket európai uniós finanszírozásból vásárolta a rendõrség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!