2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Megszûnhetnek a tengelytörõ gödrökForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-24 19:42:08
A megyében 400 milliót, Debrecenben ennél jóval kevesebbet kell fordítani kátyúzásra.

Az enyhébb és kevésbé csapadékos idõjárásnak köszönhetõen ezen a télen jóval kevesebb kátyú alakult ki megyénk útjain, mint a korábbi években, így a Magyar Közút Zrt. és a debreceni polgármesteri hivatal illetékes osztálya is kedvezõ helyzetképet festhetett a jelenlegi állapotokról. A Hajdú-Biharban található gyorsforgalmi utak jó állapotban vannak akárcsak a fõutak, viszont az alsóbbrendû utak 63 százaléka rossz állapotú, így fõleg ezeken a szakaszokon a legnagyobb a kátyúzási igény – tudtuk megy Pécsi Norberttõl, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztályvezetõjétõl.
7800 tonna meleg aszfalt

Az enyhébb és kevésbé változékony téli idõjárás nyomán nem keletkeztek tömeges burkolathibák, mint azt a Magyar Közút Zrt.-tõl megtudtuk. Ettõl függetlenül bár ideiglenes jelleggel, azaz hideg aszfaltozással, a megye 1537 kilométernyi közúthálózatán folyamatosan végezték a balesetveszélyes kátyúk kijavítását. A cég kommunikációs osztályvezetõje azt is közölte, hogy a keverõtelepek beindulásával ütemezetten megkezdik a tartósabb, meleg aszfaltos kátyúzást. Idén 7800 tonna meleg aszfalt bedolgozását tervezik összesen 385,7 millió forint értékben. Hozzátette, sokan azt gondolják, hogy minden kátyúért õk felelnek, de a valós helyzet, hogy a Közút kezelésében összesen 32 ezer kilométernyi út van, míg az önkormányzatok 170 ezer kilométerért felelnek.
Forgalmas helyeken

A megyeszékhely közigazgatási területén található, több mint 500 kilométernyi önkormányzati kezelésû utak burkolata és szerkezete 60-70 százaléka elöregedett. Felújításukra, átépítésükre elsõsorban valamilyen beruházáshoz kapcsolódóan kerülhet sor – kaptuk az információt a debreceni polgármesteri hivataltól.

Az önkormányzati tulajdonban lévõ utak karbantartására idén összesen 200 millió forint áll rendelkezésükre út és járdajavításokra. A város idei költségvetésében nagyobb felületû útjavításokra további 50 millió forintot terveztek be nyári ütemezéssel. A beavatkozások helyszíneit jelenleg mérik fel. A kátyúzási munkák jellemzõen a nagy forgalmú, tömegközlekedéssel érintett, régi építésû, vagy régen felújított útszakaszokon történnek, és ezek elsõdleges célja a balesetveszély elhárítása.
Már tartósabb módon

Az út- és járdahálózat hibáit az önkormányzat által megszervezett útellenõri szolgálat 4 dolgozójának kell észlelni útkategóriától függõen, napi beutazási ütemterv szerinti ellenõrizéssel. Az azonnali balesetveszély elhárítása érdekében a hibás útrészt elõbb közúti jelzõtáblával jelölik meg, majd gondoskodnak a kátyú kijavíttatásáról. Miután az aszfaltkeverõ telepek minden év december közepétõl március közepéig karbantartás miatt leállnak, eddig a kátyúzási munkákat hideg aszfalttal végezték a balesetveszély elhárítása miatt. Hétfõn viszont már a város több pontján is kátyúztak meleg aszfalttal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!