2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kátyúkár: szezonja vanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-25 08:00:40
A sérülések hatvan-hetven százaléka jellemzõen az elsõ negyedévben történik.

Szezonja van a kátyúk okozta baleseteknek: a károk 60-70 százaléka jellemzõen az elsõ negyedévben történik. Igaz, az idei évben az enyhébb idõjárás miatt eddig kevesebb kárbejelentést regisztráltak a kátyúbiztosítást kínáló biztosítók, az ilyen jellegû balesetek minden autósnak potenciális kockázatot jelentenek.
Mire figyeljünk?

Kátyúbiztosítást önállóan, illetve kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás vagy casco mellé köthetnek az autósok, évi 2-3 ezer forintért. A kátyúk okozta leggyakoribb kár a defekt, illetve a felni sérülése, de elõfordul futómû-károsodás is. Az átlagos kárösszeg 20 ezer forint körül van, a szakemberek azonban találkoztak olyan esettel is, amikor a kátyú 500 ezer forintot meghaladó összegû kárt okozott a futómûben – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége. Fontos tudni, hogy a káreseményt a kárt szenvedett autósnak kell bizonyítania. Ezért a kátyús balesetekhez érdemes rendõrt hívni, a hatósági jegyzõkönyv ugyanis fontos dokumentum lehet a bizonyítási eljárás során. Szükséges alaposan dokumentálni az esetet: készüljön több irányból is fénykép a kátyúról, az autóról, a helyszínrõl, és a keletkezett sérülésrõl. Ha a balesetet más is látta, célszerû felírni a tanú elérhetõségét.
Ki felel érte?

Az utak állapotáért az út fenntartója felel, így a károsultnak a közút fenntartójához kell fordulnia, ha kátyúba futás miatt megsérül az autója. A településeket összekötõ útvonalak, illetve az autópályák a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében állnak, a lakott területen belüli útszakaszok az illetékes önkormányzat hatáskörébe tartoznak. Budapest fõ- és tömegközlekedési útvonalainak kezelõje a fõvárosi, az egyéb úthálózatoké a kerületi önkormányzatok. A bejelentéshez csatolni kell a helyszínen készült hatósági jegyzõkönyvet, valamint a fényképfelvételeket, tanúnyilatkozatokat, illetve a kárigényt. Ha több gépjármû is károsodott, azokat külön-külön is be kell jelenteni, az autók sérüléseit ugyanis egyenként számolják el. Személyi sérülés esetén az orvosi dokumentációt is be kell mutatni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!