2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Hét és fél év börtön a mentõápoló támadójánakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-25 08:44:52
Bûnösnek mondta ki felfegyverkezve elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erõszak bûntettében a Hajdúböszörményi Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly áprilisban csavarhúzóval támadt egy mentõápolóra, miközben Hajdúdorogról Debrecenbe szállították.

A bíróság a vádlottat különös visszaesõként 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és kötelezte 214 ezer forint bûnügyi költség megfizetésére is. A vádlott a bíróság döntése értelmében feltételes szabadságra nem bocsátható.

P. Tamás Gergõhöz 2014. április 19-én késõ este riasztották a mentõket. A férfi ugyanis egy hajdúdorogi presszó elõtt ráesett egy biciklitárolóra és megsérült. A szemtanúk szerint olyan ittas állapotban volt, hogy egymaga lábra sem tudott állni. A kiérkezõ mentõsök a fejsérülttel Debrecenbe, a Kenézy Kórházba indultak. P. Tamás menet közben folyamatosan ki akarta kapcsolni a biztonsági övet, de ezt az ápolónak akkor sikerült meggátolnia. Amikor a mentõs úgy látta, hogy a férfi lenyugodott, leült az autóban a vádlottal szemben. P. Tamás azonban Hajdúböszörmény határában hirtelen kicsatolta a biztonsági övét, a zsebébõl elõvett egy 15 centiméter hosszú csavarhúzót és a mentõápolóra támadt “Mi van kutya!” felkiáltással. Az ápoló, hogy elhárítsa a támadást, maga elé emelte a mentõstáskát, a vádlott mellkasához nyomta és úgy próbálta távol tartani magától. Közben szólt a mentõautó vezetõjének, hogy azonnal álljon meg. Amikor a jármû megállt, az ápoló kiugrott a kocsiból és a vádlottra zárta az ajtót. Felkapcsolták a kocsiban a fûtést, a meleg hatására a vádlott újra bódult állapotba került, így a rendõrök kiérkezéséig sikerült az autóban tartaniuk. A mentõápoló – gyors reakciójának köszönhetõen – a támadás során nem szenvedett sérülést.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott saját bevallása szerint is Rivotrillal a zsebében indult el szórakozni, és sok alkoholt is ivott aznap este. Ez lehetett az oka annak, hogy a vádlott magára a bûncselekményre nem emlékezett, a kocsma után a következõ emlékképe az volt, amikor a berakták a mentõautóba, majd legközelebb a kórházban tért megint magához. Az eljárás során kirendelt szakértõ megállapította, az emlékezetkiesés egyértelmûen a gyógyszer és az alkohol következménye.

A Szentmiklóssy-Szabó Boglárka által vezetett tanács súlyosító körülményként értéklete, hogy P. Tamás szabadulása után 2 hónappal, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el a bûncselekményt és jelenleg is több eljárás folyik ellene.

A Hajdúböszörményi Járásbíróság ítélete nem jogerõs, az ügyész 3 nap gondolkodási idõt kért, a vádlott és védõje enyhítésért fellebbezett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!