2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Álláskeresõi kifogások: így biztosan nem fog sikerülni!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-25 09:26:27
Sajnos az egyáltalán nem könnyû álláskeresõi létben idõnként az is felmerül, hogy magyarázatot keressünk/találjunk nehézségeinkre. A kifogások nyilván abból erednek, hogy megpróbáljuk megtalálni a választ, hogy miért történik ez velünk.

Többnyire a bizonytalan gazdasági környezet, a strukturális munkanélküliség miatt, ami mai társadalmunk, gazdaságunk jellemzõje. De az, hogy miért nem találunk állást, nem megválaszolható kérdés, kifogásokat keresni sem érdemes, próbáljunk megoldásokban gondolkodni.
„Nõként/ötvenesként/kezdõként stb. nem vesznek fel sehová”

Minden embernél, minden élethelyzetben lehet találni olyan tényezõt, ami miatt nem tûnik ideális munkavállalónak. Mások más „hátrányokkal” indulnak, tökéletes jelölt nincs. Ezért nem is azzal kell foglalkozni, milyen hátrányaink vannak, hanem azzal, mik az elõnyeink. Az adott álláshoz milyen tapasztalatot, tudást, rutint, kapcsolatrendszert, módszertant tudunk mi a munkáltatónak nyújtani?

ÉRDEKES: Nekem ez nem való! – Te is megijedsz az elsõ kudarctól?
„Nem is válaszolnak a jelentkezéseimre”

Rendszeres probléma, sokszor tapasztalja mindenki, hogy mintha fekete lyukba küldözgetné a jelentkezését. Néha jön egy automatikus válasz e-mail, ez sem megoldás. De az sem, hogy erre hivatkozva feladjuk az álláskeresést! Akinek visszajelzésre van szüksége, kérdezzen, menjen utána az álláspályázatainak telefonon, érdeklõdõ e-mailben, és fõleg: udvariasan. Karriertanácsadóktól, toborzóktól állásinterjú során/után érdemes megkérdezni, megfelelõ-e az önéletrajzod, elég részletes-e, stb.
„Naponta rengeteg jelentkezést kiküldök, és nem megy”

Felmerül a kérdés, vajon a megfelelõ állásokra jelentkezik-e az álláskeresõ? Valóban el tudja-e látni a kiírt feladatokat, valóban van-e olyan tapasztalata, rutinja, pályakezdõként tanulmányi háttere, amivel reálisan be tudja tölteni az állást?
„Nem azért tanultam, hogy …”

Gyakori érv arra, hogy egy álláskeresõ miért nem vállal el egy alacsonyabb presztízsû munkát a munkanélküliség helyett. Mérlegelni kell: mi a jobb? Egy biztos jövedelem, vagy a teljes bizonytalanság. Ha az alacsonyabb presztízsû munka nem elégíti ki az ambícióit, könnyebb magasabb pozíciót biztosító állást keresni biztos jövedelem és viszonylagos biztonság mellett. E kifogás mögé rejtõznek azok is, akik úgy gondolják, szégyen, hogy most alacsonyabb pozícióból, kétkezi munkából, fizikai munkából kell megélni. A munka nem szégyellnivaló. Az álomállás nem fog azonnal megérkezni, néha évek kérdése, a létfenntartás viszont pénzbe kerül.

Találd meg álmaid állását több, mint 6 000 ajánlat közül!
IT állások | Pénzügy állások | Marketing állások | Mérnök állások | Összes állásajánlat
„Mi lesz így a karrieremmel?”

A munkanélküliség sem tesz jót neki, az önfenntartó munka kevésbé káros, mert valamilyen szintû anyagi biztonságot ad. A szakmai elõmenetelt segíti, ha közben a szakmád online világában is jelen vagy: linkedin szakmai csoportok (így még állásajánlattal is megtalálhatnak), online, ingyenes kurzusok, hírlevelek olvasása elengedhetetlen ahhoz, hogy ne veszítsd el a kapcsolatot a szakterületeddel, miközben más munkát végzel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!