2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Retteghetnek a határ dézsmálóiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-25 19:44:18
A megyeszékhely környékén is mezõõrök vigyázhatnak majd a terményekre.

Az utóbbi években egyre több panasz érkezett az önkormányzathoz és az önkormányzati képviselõkhöz arról, hogy megszaporodtak a mezõgazdasági terménylopások. Az érintettek ezért mezõõri szolgálat elindítását kérték – jelentette ki Balázs Ákos, a közgyûlés Fidesz frakciójának vezetõje annak kapcsán, hogy a közgyûlés csütörtökön megvitatja az erre vonatkozó elõterjesztést. Elmondta: a kérés azért is fontos, mert Debrecenben csaknem ötezer ember foglalkozik mezõgazdasági termeléssel.
Teljes a támogatottsága

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester hangsúlyozta, hogy a mezõõri szolgálat létrehozásáról a gazdákat képviselõ Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagságával is egyeztettek, akik ellenszavazat nélkül támogatták a javaslatot.

Közölte: a szolgálat július 1-jei beindítása 35 millió forintba kerül, melynek nagy részét a város biztosítja. Hozzátette: a jövõben a mûködéshez szükséges pénz egy részét a termelõk, másik részét a magyar állam biztosítaná.
Eltérõ díjtételek

– A más és más jövedelmezõség miatt a mezõõri járadék összegét szántó esetében évente hektáronként 1000 forintban, rét, legelõ és a nádas esetében 200 forintban, szõlõnél, kertnél és a gyümölcsösnél pedig évente 4 ezer forintban határoznánk meg – ismertette Dr. Barcsa Lajos. Hangsúlyozta, a mezõõrség létrehozásával a kertségi vagyon- és közbiztonságot szeretnék javítani.

A több mint 19 ezer hektárnyi kül-, (részben belterület) ellenõrzését 7 mezõõr látná el, akiknek a rendõrök, a polgárõrök, sõt még vadászok is segítenének. A szervezet a közterület felügyelet keretein belül mûködne, székhelye a Vágóhíd utcai zsibogó fõépületében lenne.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!