2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Vasárnaptól nyári idõszámításForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-26 07:57:22
Vasárnap térünk át a nyári idõszámításra, 29-én éjjel 2 órakor kell 3 órára átállítani az órákat, ezzel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást lehet spórolni – közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. kedden az MTI-vel.

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy az órák átállításával a szokásos ébrenléti idõ jobban egybeesik a természetes világosság idejével, amibõl adódóan reggel 7 és este 10 óra között kevesebbet kell használni a világítást.

A MAVIR szakemberei évtizedek óta gyûjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, a megtakarítás mértéke az óraátállítást megelõzõ és követõ napok fogyasztási görbéi alapján becsülhetõ. Ezekbõl az adatokból megállapítható, hogy a módszerrel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást, közel 40 ezer háztartás éves felhasználását lehet megspórolni. Az 1980 óta mûködõ rendszernek köszönhetõen eddig mintegy 4 ezer gigawattóra energiát spórolt az ország, ez közel 5 heti átlagfogyasztásnak felel meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!