2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Quaestor – MNB-alelnök: a jegybank kezdeményezi, hogy a fiktív kötvényekkel rendelkezõket is kártalanítsákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-26 08:04:15
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezi a Befektetõ-védelmi Alapnál (Beva), hogy a Quaestornál fiktív kötvénnyel rendelkezõ károsultaknak is fizessenek kártalanítást – jelentette be Windisch László, az MNB alelnöke kedden Budapesten a kamatdöntést követõ sajtótájékoztatón.

Matolcsy György, az MNB elnöke egy kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a brókercégek ügyei nem jelentenek rendszerszintû kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre nézve. Elmondta: a befektetési szolgáltatók által kezelt összes vagyon mintegy 6000 milliárd forintra tehetõ, ehhez az összeghez képest igen csekély a BudaCash és a Quaestor esetében kezelt befektetõi vagyon.

Windisch László kiemelte: a Quaestor, mint befektetési szolgáltató az engedélyezett kötvénymennyiség sokszorosát értékesítette, és a jogi elemzés során az MNB arra jutott, hogy mivel befektetési szolgáltatási tevékenység keretében átvett ügyfélpénzekrõl van szó, ezért “ez a Beva szempontjából biztosított tevékenységnek minõsül”.

Windisch László kifejtette: a Quaestor esetében a legálisan engedélyezett kötvényprogramban 58 milliárd forint összegû kötvényt adtak el a befektetõknek, a teljes piacra dobott mennyiség azonban 210 milliárd forintra rúgott, “a különbözet adja a fiktív kötvények mennyiségét”.

Matolcsy György jegybankelnök arról is szólt a “brókerbotrány” kapcsán, hogy napjainkban a befektetési szolgáltatók körében elkezdõdött tisztulási folyamat átrendezõdést indított el a pénzpiacon, mivel a lakosság, az önkormányzatok a megtakarításaikat átviszik, illetve elviszik a kereskedelmi bankokhoz, a nagyobb bankok befektetési szolgáltatóihoz, illetve nem utolsósorban állampapírba helyezik el megtakarított pénzeiket.

Windisch László a tájékoztatón is megerõsítette: kompromisszumok nélkül az összes befektetési szolgáltatónál, brókercégnél lefolytatják majd a vizsgálatokat, és ahol súlyos problémákat találnak, azt nyilvánosságra hozzák. A helyszíni vizsgálatok elindultak, “az MNB-nek nem érdeke, hogy szõnyeg alá söpörje a problémákat” – mondta az MNB alelnöke.

Egy kérdés kapcsán elmondta: a Beva esetleg pótbefizetéseket írhat elõ tagjainak, ezt azonban várhatóan “több évre elporlasztva tenné meg”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!