2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Inkább vállalatokhoz kérik õketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-26 16:27:10
A szállodaiparban és a vendéglátásban is gyakran találkozhatunk diákmunkásokkal.

Egyes számítások szerint 100 ezer forintos nettó keresetnél mintegy 50 ezer forintot takaríthat meg egy cég, ha felnõtt munkaerõ helyett diákkal dolgoztat szövetkezeten keresztül. De hogyan hat az üzletek vasárnapi kötelezõ zárva tartása a diákok foglalkoztatására?
Tovább nyitva

Sok kereskedelmi egység úgy próbálja meg legalább részben pótolni a vasárnapi zárva tartás miatt kiesõ árbevételét, hogy a hét többi napján tovább tart nyitva. Ez azonban a diákmunkásoknak sovány vigasz, hiszen a törvény szerint diákmunkát kizárólag aktív nappali tagozatos fiatal vállalhat. Márpedig hétköznap ugye normális esetben iskola van, tehát marad az éjszakai vagy a hétvégi munka. Utóbbiból a vasárnap az ismert okok miatt (legalábbis a kereskedelem terén) kiesik, az állandó éjszakázás pedig elõbb-utóbb nyilván a tanulás rovására megy. Körülnéztünk a megyében, és szakemberekkel beszélgetve azt kellett tapasztalnunk, hogy a szûkebb pátriánkban az iskolaszövetkezeteknek, illetve az ügyfeleiknek nem okoz különösebb problémát a boltok vasárnapi zárva tartása. Hogy miért?
Korábban sem

„A Mind-Diák Iskolaszövetkezetnél a kereskedelemben történõ foglalkoztatás eddig se igazán volt jellemzõ, ezért a vasárnapi zárva tartás se érint túl sok ügyfelet. Ugyanakkor vannak a környéken olyan termelõ vállalatok, amelyek a hét végén is dolgoznak (egyszerûen túl drága lenne két napra leállítani a termelést), ezért szombaton és vasárnap szívesen alkalmaznak rajtunk keresztül diákmunkásokat. Ez a lehetõség a fiatalok elõtt természetesen továbbra is nyitva áll. A mûanyagból, acélból vagy más anyagból készült késztermékek csomagolása például tipikusan ilyen feladat” – tájékoztatta a Naplót Varga Szabolcs divízió-vezetõ.
Idõnként kevés

A Meló-Diák Iskolaszövetkezet hajdú-bihari munkatársa is arról számolt be, hogy a hétvége munkavállalási szempontból népszerû, de a kereskedelem náluk sincs a legjelentõsebb diákmunkás-foglalkoztatók között. Mint mondta, van viszont igény a fiatalokra az idegenforgalomban, a szálláshely-piacon vagy éppen a fürdõszolgáltatás terén. A hölgy tapasztalata egyébként az, hogy idõnként a kereslet és az olyan diákmunkás is kevés, akik komolyan érdeklõdnének egy-egy munkalehetõség iránt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!