2024. április 24. Szerda, György.
 
Egy napra zarándokhely lett NyíracsádForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-28 09:29:36
Több ezren rótták le kegyeletüket a Máriapócsi Szûzanya kegyképe elõtt.

Március 20-án szinte zarándokhellyé vált Nyíracsád, a több mint kétharmad részben görögkatolikusok lakta nyírségi település. A Szûz Máriát és a kisded Jézust ábrázoló világhírû ikon 1715-ös könnyezésének 300. évében országos körútra induló kegykép március 20-án délután négy órára érkezett 13. állomására.

 

Több településrõl is

A Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola udvarán diákok, valamint helyi hívek, a környezõ településekrõl és a határon túlról érkezõ zarándokok soha nem látott tömege fogadta a Mária-ikont, amit a környezõ egyházközségek papjai vállukon vittek az emelvényre.

Ezt követõen Kapin István máriapócsi, Tóth Elek helyi parókus, dr. Nagy János polgármester és Szimicsku Ferenc kerületi esperes szólt a kegyképet köszöntõ hívekhez. A nyíradonyi és a helyi népdalkör csodálatos Mária-énekekkel köszöntötte a képet, majd elindult a méltóságteljes menet, hogy a görögkatolikus templomba kísérje az ikont.

A kegykép elõtt elõször az általános iskola tanulói évfolyamonként rótták le kegyeletüket, majd hívek százai járultak a könnyezõ szûz elé. A türelmesen és alázatos fegyelemmel haladó, hosszan kígyózó sor a fél hétkor kezdõdött elõszenteltek liturgiája alatt is folyamatosan haladt a Mária-kép elõtt. Este kilenc órakor római katolikus misével folytatódott a tiszteletadás. A templom egész éjszaka nyitva volt, a kegykép mellett Krisztus-katonák álltak õrséget, a hívek pedig nem hagyták magára a könnyezõ szüzet egyetlen percre sem.

Szombat délelõtt az utrenyét követõen tíz órakor dr. Keresztes Szilárd püspök atya vezette az ünnepi liturgiát. Prédikációjában végigkísérte Mária életét szeplõtelen fogantatásától egészen a keresztfáig, majd Isten országáig. – Mária a kereszt alatt lett igazán az Isten fiának anyja, és a kereszt alatt lett a mi édesanyánk. Ezt a szenvedõ szeretetet tiszteljük mi Mária alakjában. Azért keressük õt, hogy tanuljunk hinni, remélni és szeretni. Tanuljuk meg tisztelni a Megváltó szeretetét és szenvedését, embertársaink szenvedését és elviselni a magunk keresztjét – hangzottak Keresztes Szilárd szavai.

A liturgiát követõen elbúcsúztak a hívek a kegyképtõl, ami délben indult el Nyíracsádról Debrecenbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!