2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A bankpánik is kezelhetõForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-28 09:44:00
A volt jegybanki vezetõ szerint az emberek információ-hiánya igenis valós veszély.

Az Erste Bank fizetésképtelenségérõl szerdán szárnyra kelt rémhírek, és az azok nyomán a debreceni fiók elõtt kialakult tumultuózus jelenetek kapcsán a bankpánik lélektanáról kérdeztük a Magyar Nemzeti Bank egyik korábbi vezetõ tisztségviselõjét.
Nem véletlenül

„Az elmúlt hónapokban tucatnyi kisebb pénzintézet jelentett csõdöt (fontos látni, hogy ezek kivétel nélkül magyar tulajdonban lévõ bankok, takarékszövetkezetek és brókercégek voltak), ezért nem csoda, ha egy-egy teljesen alaptalan híresztelésre is azonnal ugranak az emberek. Biztos vagyok benne, hogy akik a debreceni Erste-fiók elõtt szerdán sorban álltak, a 99,9 százalékuknak kevesebb pénze van bent, mint 30 millió forint. Ez ugye az az értékhatár, amire az Országos Betétbiztosítási Alap garanciát vállal. Más kérdés, hogy a sorban állók közül vajon hányan lehettek ennek az információnak a birtokában” – mondta a névtelenséget kérõ jegybankár.
Ki lehet védeni

Informátorunk nem osztja azt a véleményt, hogy a bankpánik, akár egy stabil pénzintézetet is romba dönthet azzal, ha szinte mindenki egyszerre akar a pénzéhez jutni. – A jegybank ilyenkor két dolgot tehet. Az egyik, hogy verbálisan interveniál (nyugi emberek, ez egy rendben lévõ bank), ezt az MNB alelnöke szerdán megtette. A másik, hogy szükség esetén korlátlanul biztosítja a likviditást (a betétek kifizetésének a fedezetét) a hírbe hozott pénzintézet számára, ezzel is demonstrálva, hogy a banknál az ügyfélroham miatt legfeljebb átmeneti likviditási problémáról lehet szó. Az Erste kapcsán erre szerencsére nem is volt szükség, kezelték a helyzetet – utalt a szerdai nap fejleményeire a nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezõ bankár, aki szerint fontos lenne, hogy már az iskolában ne kismillió lexikális adattal tömjék tele a gyerekek fejét, hanem korszerû gondolkodásmódra neveljék õket pénzügyi ismeretek címszó alatt.

- Petneházi Attila -

Erste – NGM-államtitkár: biztonságban van az Erste-ügyfelek pénze
Budapest, 2015. március 25., szerda (MTI) – Az Erste Bank ügyfeleinek pénze biztonságban van, az Erste bankcsoport pénzügyi helyzete stabil, és a bank megingásáról szóló híresztelések minden alapot nélkülöznek – mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelõs államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!