2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Sok vagy minden múlik a polgármesterenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-28 09:52:12
A polgármesterek szerepe elévülhetetlen a kistelepülések fenntartásában.

Az a közel 630 milliárd forint, ami az államtól bekerül az önkormányzatok részére a rendszerbe, az kevesebb, mint amit az önkormányzatok befizetnek az államnak, erre is alapozva jogunk van vitát, egyeztetést, igényt megfogalmazni, ami a mûködésünk szempontjából is elengedhetetlen – fogalmazott dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a szervezet szentpéterszegi konferenciáján szerdán. A kistelepüléseket szólították meg a vidéki konfereciasorozat ezen állomásán, hiszen a MÖSZ-elnök állítja, a magyar kistelepülési rendszer a világörökség része. Ez a szektor életképes, ha levegõhöz juttatják. Emberközelibb a mûködése, hiszen az itt élõk jó része a mai napig nem neten vagy telefonon, hanem élõszóban intézi ügyeit.

A házigazda, Olajos Mihály polgármester az 1170 lakosú település minden hátrányát és elõnyét ismeri. Elõnye épp a kicsisége, a jó közbiztonság (hiszen ha valaki megjelenik, azonnal tudják, idegen-e), a sok civil és összetartó közösség, amely összhangban a vezetéssel évi 4-5 rendezvényt szervez a helyieknek.



- Az iskolánk immár a KLIK-nél van, 20 millióval konszolidáltak minket, azóta picit jobb a helyzet – mondta a polgármester. – Csak pályázatból tudunk fejlõdni, minimum 70 százalékos támogatottságúakat keresünk – tette hozzá. A vezetõ elárulta, kicsit féltek a közfoglalkoztatástól, hiszen ha van száz munkanélküli, s azt mindet foglalkoztatni akarják, nehéz érdemi munkát találni nekik. Ezen némiképp az értékteremtõ közfoglalkoztatás segített, a településen bele is vágtak mindenbe, növénytermesztésbe, állattenyésztésbe, hogy boldoguljanak.
És ami rossz

A helyi iskolások 30 százaléka továbbtanul, diplomát szerez, s nem tér vissza. Aki marad, és nem képzi magát, nem tud elhelyezkedni, helytállni a versenypiacon – emelte ki Olajos Mihály. Az önkormányzatokról általánosságban elmondta, hogy egyre nehezebb körülmények között dolgoznak, s mivel sokan kihátrálnak az önkormányzati szövetségekbõl, az érdekek közös egyeztetése is nehezebb. Érdemben nem ül le velük a kormány, az egységes fellépés lehetõségét kellene megragadni.

Boldog István parlamenti képviselõ maga is 20 éven át polgármesterkedett, most a MÖSZ felügyelõ és ellenõrzõ bizottságának tagja. Beszédében az önkormányzatiságról szólva kiemelte, a kistelepülések fennmaradásában a polgármester szerepe a legnagyobb. Ha jó a polgármester, fejlõdik a település, ha nem, elõbb-utóbb nem szavazzák meg újra. S bár mostanság, amikor ezek a vezetõk a mezõgazdaság felvirágoztatásáért dolgoznak, sokszor “téeszelnöknek” nevezik õket – mondta viccesen, de természetesen nem a téesz feltámasztása a cél.


- Azokban a falvakban, ahol valaha virágzó volt a mezõgazdaság, újra hozzá kell szoktatni az embereket a termeléshez. Hiszem, hogy visszahozható a mezõgazdaság, az emberek újra megtanulják – emelte ki a képviselõ. Egy másik aktuális kérdést is felvetett, a polgármesteri fizetést. Hiszen köztudott, hogy a kistelepüléseken egy többgyermekes közfoglalkoztatott többet keres a polgármesternél.

- Kollégáimmal most készítünk egy beadványt, amely 1500 és 5 ezer, valamint 5 ezer és 10 ezer lakos közötti településeket is differenciál, vagy nõ a vezetõ bére – osztotta meg a hallgatóságával, s kistelepülések képviseletében megjelent szakemberekkel, vezetõkkel.

A konfereciához kapcsolódva hamarosan a dr. Gémesi Györggyel a vidékfejlesztésrõl készült beszélgetésünket is közreadjuk.

- Barak Beáta -Tavasszal konzultálnak
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége március és május között konferencia-sorozatot szervez a településvezetõk számára vidékfejlesztés mint fenntartható fejlõdés címmel. A konzultációk során olyan, a vidék Magyarországát leginkább foglalkoztató témák kerülnek terítékre, mint az új vidékfejlesztési program, a Közös Agrárpolitika elsõ éve, az agrártámogatások új rendszere, a polgármesterek szerepe a kistelepülések fennmaradásában, a vidék mint a Nemzeti Kulturális Örökség része, a kistelepülések szerepe a magyar mezõgazdaság fejlesztésében, az aktuális vidékfejlesztési pályázatok, a közfoglalkoztatásban rejlõ lehetõségek, a helyi készítésû termékek, a megújuló energiaforrások alkalmazása a településüzemeltetésben, illetve az önellátás és az öngondoskodás. Az elõadók között lesznek az érintett minisztériumok és államtitkárságok képviselõi, illetve a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei referensei is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!