2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
Czunyiné: szeptemberben a tanítást és a tanulást segítõ portál indulForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-29 12:47:28
Szeptemberben egy olyan fejlesztési program indul, amely egy ingyenesen elérhetõ portál révén segíti a tanítást és a tanulást – errõl az Emberi Erõforrások Minisztériumának köznevelésért felelõs államtitkára beszélt csütörtökön Debrecenben, a Kölcsey Központban.

Czunyiné Bertalan Judit az Oktatás a 21. században – határok nélkül címû, kétnapos Kárpát-medencei szakmai konferenciát megnyitva hozzátette: mind a pedagógusok, mind a tanulók munkáját megkönnyítheti, hatékonnyá teheti a portál, amelynek felületén a pedagógusok megoszthatják majd tapasztalataikat.

Az államtitkár a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello), az Oktatáskutató és Fejlesztõ Intézet (OFI) és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (MSKI) által szervezett eseményen stratégiai ügynek nevezte az együttgondolkodást, amely a köznevelésen keresztül a nemzet megmaradását szolgálja a Kárpát-medencében.

Kósa Lajos fideszes országgyûlési képviselõ beszédében szólt a nemzetpolitikában 2010-ben bekövetkezett szemléletváltásról. Közlése szerint ennek lényege: nemcsak megmaradni, hanem a legjobbnak kell lenni. A politikus sporthasonlattal élt: nem az a cél, hogy benn maradjunk a bajnokságban, hanem megnyerjük azt.

A továbbiakban arról szólt, hogy a magyar közoktatás sok esetben irányt mutatott a világnak. Ennek lehetünk most a tanúi Kárpátalján, ahol sok nem magyar ajkú gyermek választ magyar tannyelvû iskolát. A politikus közölte: a legfontosabb feladat, hogy a legerõsebb integrációs szerepet betöltõ oktatási rendszer jöjjön létre a Kárpát-medencében.

Szász Jenõ, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szólt a magyar kormánynak a nemzetegyesítés érdekében végzett munkájáról, így a nemzeti összetartozás napjáról, a kettõs állampolgárság és a választójog kiterjesztésérõl. Utóbbi kapcsán azt javasolta, hogy minden százezer külhoni magyar után legyen egy képviselõ a magyar parlamentben. Üdvözölte továbbá azt az alaptörvényben szereplõ passzust, amely szerint Magyarország felelõsséget visel a külhoni magyarok iránt.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet legfontosabb feladatának nevezte Szász Jenõ a humánvagyon megóvását, a szülõföldön maradást és a nemzeti integráció megvalósítását. A továbbiakban kiállt amellett, hogy a keleti és a déli nyitással egyidejûleg a Kárpát-medence felé is nyitni kell.

“Ennek érdekében összefüggõ hálózatot kell kiépíteni az oktatás területén, bevonni az uniós többletforrásokat. Ha lesz megélhetés, fiataljaink itthon és otthon maradnak” – vetítette elõre a székelyföldi politikus, aki Márton Áron püspök szavaival zárta beszédét: minden nép annyit ér, amennyi értéket magából ki tud termelni.

Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke a konferencia céljáról úgy fogalmazott: a kulturális identitás egyedüli záloga a tudás, ezért van szükség az együttgondolkodásra. További célként jelölte meg a magyar nyelvû minõségi oktatás fejlesztését, a korszerû oktatási módszerek megismertetését, a képzéseken való részvételt. Azt javasolta a mintegy 270 jelenlévõnek, hogy legyenek nyitottak az új befogadására, miközben közvetítik a hagyományos értékeket is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!