2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Egyre kevesebb a nindzsaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-29 13:21:08
Javuló tendenciát mutat a lámpát használó kerékpárosok száma a városban.

A Critical Mass és a Magyar Kerékpárosklub ismét lámpaszámlálást szervezett csütörtök este. Az országos kezdeményezés lényege, hogy a városok több pontján önkéntesek figyelik az este bringázókat, s feljegyzik, ki vannak-e világítva. A KRESZ alapján az alábbiak számítanak szabályos fényadó berendezéseknek: elöl fehér vagy kadmiumsárga, hátul pedig piros fényt adó lámpa (mindkettõ lehet villogó is), illetve szükségesek az oldalprizmák is.
Javuló tendencia

Szanyi Gergely, a Magyar Kerékpáros Klub debreceni szervezetének vezetõje érdeklõdésünkre elmondta: a mostani, tavaszi akció során 20 aktivista 20 helyszínen 602 biciklistát figyelt meg. Az elsõ és hátsó lámpával is rendelkezõk száma a tavalyihoz képest 68 százalékról 72 százalékra emelkedett, a semmilyen lámpával nem rendelkezõ, teljesen szabálytalan kerékpárosok (nindzsák) aránya pedig 18 százalékról 12,5 százalékra csökkent.
Critical Mass is lesz

A mostani akcióba egyébként a rendõrséget is bevonták, akik a Füredi úton segédkeztek, állítottak meg kerekezõket, s ajándékozták meg õket láthatósági csomaggal – a rend õrei ettõl függetlenül is kiemelten is foglalkoznak ezzel a témával a jövõben. „Próbálunk az emberek lelkére beszélni” – fogalmazott Szanyi, aki szerint a kisebb városokban, falvakban is hasznos lenne hasonló felméréseket végezni (hiszen ott is sokan ülnek kétkerekûre), így buzdította az ott élõket, csatlakozzanak a lámpaszámláláshoz, hiszen ezzel csökkenthetõ a balesetek száma.

A Napló arra is rákérdezett, idén lesz-e Critical Mass: „Igen, a fõvárosi megmozdulással közel egyidõben, április második felében tervezzük megtartani, a részletekrõl idõben értesítünk mindenkit” – árulta le Szanyi Gergely.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!