2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nézõpont: Aszály, muszájForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-30 10:58:13
Finoman szólva nem csinált popsit a szájából Sándor-József. Ahogyan az tõlük elvárjuk, meghozták a meleget. Tegnap már 21 fokot öntöttek ki a zsákjukból. Galambos Béla jegyzete.

Igen ám, de a városiak örömébe a falusi rokonoknál üröm vegyül: súlyos aszály alakult ki mostanra az észak-keleti országrészben. A gazdálkodók aggodalma sajnos megalapozott. A téli csapadék mennyisége nagyon kevés volt – a lassacskán leszivárgó, az anyaföld számára az utolsó cseppig hasznosítható hótakaró nagyon hiányzott. Szinte példátlan, hogy a mérések szerint februárban 12–17 mm, márciusban is csak 7–10 mm esõ hullott térségünkben. A talaj felsõ rétege száraz, és nincs tartalék a mélyebb rétegekben sem. A szoknyák alá kíváncsiskodó böjti szelek pedig tovább fokozzák a kiszáradást.

Így történhetett meg, hogy a tavaszi földmûves munkák kezdetén megyénkben megállapíthatjuk: a talajok víztelítettsége nálunk a legalacsonyabb. Nem kevesebb, mint 80 mm csapadék hiányzik a felsõ, méteres rétegbõl. Sajnos, az elkövetkezõ idõszak elõrejelzései sem ígérnek jelentõs változást. Ebbe a helyzetbe azonban – ami persze akár még a visszájára is fordulhat az év folyamán – nem törõdhetünk bele.

Ebben a helyzetben talán érdemes a magyar röghöz szokott növényfajtákhoz is hozzányúlni. A földet úgy mûveljük, hogy az képes legyen a csapadék befogadására, tárolására. Kiskertekben takarjuk a talajt növényi anyagokkal, védve a kiszáradástól. Fogjuk fel, és öntözzünk esõvízzel – ivóvízkészletünkkel, pénzünkkel egyaránt takarékoskodva –, hisz aszályban muszáj öntözni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!