2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kedvez az idõ a mezõgazdáknakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-30 11:05:10
A napsütéses órák száma mintegy másfélszerese volt az ilyenkor szokásosnak.

Az átlagosnál valamivel enyhébb, napos, és szinte csapadékmentes idõben folytatódhattak az aktuális mezõgazdasági munkák Kelet-Magyarország térségében.
Jelentõs hõingás

Március harmadik hetében magas nyomású légköri képzõdmény, valamint az annak peremén uralkodó keleties-északkeleties áramlás határozta meg idõjárásunkat. A kontinens belseje felõl érkezõ levegõ alacsony nedvességtartalma kizárta jelentõsebb csapadék kialakulását. Ennek megfelelõen egy-két tized milliméternél nem is hullott több csapadék sem Hajdú-Bihar, sem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ugyancsak a kontinentális eredetû levegõ jellemzõje a viszonylag alacsony relatív páratartalom, a kevés felhõ és az ezzel járó jelentõs napi hõingás. Az idõszak elsõ napjaiban kifejezetten magasra emelkedett a hõmérséklet a nappali órákban. A maximumok általában 12–17 fok között alakultak, majd fokozatosan 10–15 fok közé mérséklõdtek. A hajnali lehûlés végig erõs volt, kezdetben 0–+5-ig süllyedt a hõmérõ higanyszála napkelte idejére, késõbb általánossá váltak a hajnali fagyok. Az évszakhoz képest erõs fagy is elõfordult, 19-én és 20-án sokfelé süllyedt -5 °C közelébe a hõmérséklet, de a Nyírség szélvédett, mélyebb fekvésû tájain -6–-8 fokot is mértünk.
Erõsödõ párolgás

A napi átlaghõmérséklet eleinte 6–11, majd 3–8 fok között alakult, a talaj hõmérséklete 5 cenziméter mélységben 5 és 7 fok közötti napi középértékeket mutatott. Ebben a mélységben, a napkeltét követõ dinamikus felmelegedésnek köszönhetõen még az erõsebben fagyos hajnalokon sem csökkent fagypont alá a hõmérséklet. A kora tavaszi vetésû állományokat – részben azok jó hidegtûrõ képessége miatt – így valószínûleg nem károsította számottevõen az átlagosnál erõsebb hajnali lehûlés. A napfénytartam továbbra is magasabb volt a szokásosnál, a napsütéses órák száma 50–60%-kal haladta meg az ilyenkor várható értéket. Ez nem csupán gazdasági állataink és növénykultúráink fiziológiai állapotára gyakorolt pozitív hatást, de az enyhe és csapadékmentes idõvel együttesen kedvezõ körülményeket biztosított a mezõgazdasági munkák elvégzéséhez is. Az érintett területeken emellett a belvízzel borított felszín arányát is csökkentette a tavaszias idõjárás, csapadék hiányában a talaj vízmérlegének napi deficitje az erõsödõ párolgás révén akár a 2–3 mm-t is elérhette.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!