2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Húsvéti hímes tojásForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-30 11:43:00
A húsvéti tojás a húsvéttal, mint egyházi ünneppel szoros kapcsolatban van.

Hazánk nagy részén ismert a húsvéti tojás hímzése, a batikolás a húsvéti tojás díszítésének jellemzõ módja. Pálcára erõsített fémcsövecskét, tollcsévét mártogatnak forró méhviaszba, ezzel írják rá a mintát a nyers vagy fõtt tojás felületére, majd festéklében áztatják vagy fõzik. A kemény viasz lekaparása után a színtelenül maradt díszítmény kirajzolódik.

A karcolással való díszítésben megtalálható a geometrikus díszítés mellett virág ornamentika, életkép és naturalisztikus felfogású emberábrázolás.

A levélrátétes festés a batik primitívebb megoldásának fogható fel, a tojásra érdekes rajzolatú levelet rögzítenek festéskor, a helye világos marad. Választhatunk a textilrátétes, ragasztott bevonatú, vagy az ecsetes festésû, a politúros-lakkos, a matricás (lehúzóképes), a sodronybevonatos technikák közül is.

Tojásfestésre az anilinfestékek elterjedéséig növényi festékeket használtak, berzsenybõl állították elõ a nálunk legkedveltebb piros színt, más színeket a környezetben gyûjtött növényi részek fõzetébõl, forrázatából. Napjainkban is legáltalánosabb a vöröshagymahéj-fõzet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!