2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Banki elszámolás – A forintosítással megszûnik az árfolyamgátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-30 12:16:49
Az elszámolás és a forintosítás az árfolyamgát rendszerbe belépett devizahitelesekre is vonatkozik. Az árfolyamgátasoknak érdemes megfontolniuk, maradnak-e a törlesztõrészlet rögzítésénél, kockáztatva, hogy a gyûjtõszámlahitel lejárta után megugorhat a havi törlesztésük, vagy inkább vállalják a magasabb törlesztõrészletet.

Az árfolyamgátasokkal való elszámolás során a bankoknak elõször az ügyletekhez kapcsolódó, már lejárt tartozásokat kell kifuttatniuk a túlfizetésekkel, majd az árfolyamgáthoz tartozó gyûjtõszámlákat, s ha még marad túlfizetés, azt az eredeti devizakölcsön elõtörlesztéseként számolják el. A bank által adott kedvezményt az elszámolás során levonják a túlfizetésbõl, az államtól kapott kedvezményt azonban megtarthatják az ügyfelek. Azoknak, akiknek teljesen kifutott a hitelük, de maradt túlfizetésük, kifizetik a fennmaradó összeget.

Az elszámolás után csak azok a gyûjtõszámlák maradnak meg, amelyeken az elszámolást követõen gyûjtõszámlahitel-tartozás maradt. A gyûjtõszámlák összege a forintosítás után már csak a gyûjtõszámla-hitel terhére felszámítható kamat összegével növekedhet, a törlesztési különbözetet hozzáadják a hiteltartozáshoz.

Törlesztési különbözet azért keletkezhet továbbra is, mert az árfolyamgáttal és forintra átváltással egyaránt érintett szerzõdések esetében a 2015. februártól esedékes törlesztõrészletek nem haladhatják meg a 2015. januárit. Ez a korlátozás az árfolyamgát alkalmazásának kezdõ idõpontjától számított 60. hónapig érvényes. A kamatváltozásból eredõ esetleges törlesztõrészlet-emelkedés azonban kivételt képez ez alól.

Az árfolyamgáttal érintett szerzõdések esetén a hátralévõ futamidõt úgy kell meghatározni, hogy az árfolyamgát alkalmazásának kezdõ idõpontjától számított 60. hónap után esedékes törlesztõrészletek ne haladják meg a 60. hónapban megfizetendõ törlesztõrészlet 115 százalékát, vagyis az árfolyamgát idõszakát követõen a törlesztõrészletek legfeljebb 15 százalékkal növekedhetnek. Ennek érdekében meg lehet hosszabbítani a futamidõt a hiteladós – vagy ha az adóstárs fiatalabb, az õ – 75. életévének betöltéséig.

Az árfolyamgátas ügyfelek az árfolyamgát kezdõ idõpontjától számított 60 hónapon belül bármikor kezdeményezhetik magasabb törlesztõrészlet fizetését. Ezt azért érdemes megfontolniuk, mert így megúszhatják a törlesztés késõbbi, jelentõsebb megugrását vagy a futamidõ meghosszabbítását.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehetett törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehetett alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségébõl adódó összeg egy gyûjtõszámlán halmozódott. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalta, az ügyfélnek csak a tõkerészt kellett volna késõbb visszafizetnie. A gyûjtõszámlán összegyûlõ forintalapú hitel kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

A megnyitott, aktív gyûjtõszámlák száma 2014 októberében elérte a 172 875-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által utoljára szolgáltatott adatok szerint. A már rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya 2014. október végén 1476,62 milliárd forint volt. A gyûjtõszámlahitel állomány tavaly október végén elérte a 27,978 milliárd forintot. Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevõ devizahiteles ügyfelek október végéig 49,758 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!