2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A végtörlesztõk már csak két napig igényelhetik az elszámolástForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-31 08:00:22
Már csak két napjuk van a kedvezményesen végtörlesztõ ügyfeleknek, hogy tízezer forintos díj ellenében igényeljék pénzügyi intézményüktõl az elszámolást.

Azok a banki ügyfelek, akiknek deviza, illetve devizaalapú jelzáloghitel-, vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerzõdése rögzített árfolyamú kedvezményes végtörlesztéssel szûnt meg, a banki honlapokon, az ügyfélszolgálatokon, illetve az MNB honlapján elérhetõ formanyomtatványon március 31-éig, tízezer forintos díj ellenében igényelhetik az elszámolást a pénzügyi intézményüktõl. Ezt követõen az elszámolási értesítõt november 30-áig kell kézhez kapniuk – közölte korábban a jegybank.

Az MNB március közepi tájékoztatása szerint a többi ügyféllel ellentétben maguknak kell kérniük az elszámolást pénzügyi intézményüktõl azoknak, akik kedvezményes végtörlesztéssel éltek. Az egyéb módon lezárt kölcsönszerzõdések esetében az elszámolási értesítõket automatikusan küldik a bankok, azt nem kell külön kezdeményezni.

A hitelintézeti törvény 2011. õszétõl hatályos módosítása tette lehetõvé a deviza, illetve devizaalapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerzõdéseknél a kedvezményes árfolyamon történõ végtörlesztést. A lehetõséggel csaknem 170 ezer szerzõdés esetében éltek a banki ügyfelek.

A kedvezményes végtörlesztés, az áthidaló kölcsön, illetve egyéb piaci kedvezmény esetében a pénzügyi intézmény jogszabály alapján jogosult levonni az elszámolás összegébõl azokat a tételeket, amelyeket korábban kedvezményként biztosított.

A rögzített végtörlesztési árfolyam által nyújtott kedvezmény az érintett fogyasztók többségénél várhatóan meghaladja majd a tisztességtelenül elvont költség és árfolyamrés mértékét, így az elszámolás eredményeként számukra nem lesz kifizethetõ összeg – közölte annak idején a jegybank.

Ugyanakkor, ha a fogyasztónak a kedvezmények levonását követõen mégis visszajár további pénzösszeg, akkor nemcsak azt, de az általa befizetett tízezer forintos díjat is visszatéríti a pénzügyi intézmény – mutatott rá az MNB.

Nem kell megfizetnie a díjat a fogyasztónak akkor, ha igazolja, hogy a végtörlesztés érdekében forint alapú hitelkiváltó kölcsönszerzõdést kötött.

Az MNB korábban hangsúlyozta: a már visszafizetett kölcsönök esetében, ahol a szerzõdés nem a kedvezményes végtörlesztéssel, hanem egyéb módon szûnt meg, az elszámolás automatikusan, az elszámolás általános szabályai szerint történik. Az errõl szóló értesítõ leveleket a pénzügyi intézmények külön kérés nélkül küldik meg volt ügyfeleik részére.

A jegybank által a piaci szereplõktõl bekért adatok szerint a pénzügyi intézmények áprilisig mintegy 1,703 millió – élõ vagy már megszûnt – ügyfélszerzõdésnél küldenek ügyfélértesítõt és számolnak el. Ez a szám nem tartalmazza a korábban kedvezményesen végtörlesztett mintegy 170 ezer hitelt, amelynél az elszámolás nem automatikus.

Az MNB szerint márciusban összességében mintegy 237 ezer, áprilisban pedig mintegy 1,465 millió szerzõdésnél történhet meg az elszámolás. A hitelintézetek, a törvény által elõírt módon tértivevényes levélben postázzák az értesítõket. Néhány bank érintett szerzõdései harmadánál-negyedénél már márciusban teljesíti az elszámolást. A nagyobb ügyfélállománnyal rendelkezõ bankok ezt hetente azonos nagyságú ügyfélkörre bontva, ütemezve teszik meg a jövõ hónap végéig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!