2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Húsvéti sonkákból évi hétmilliárdos forgalomForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-01 16:17:10
A fogyasztók igényessége jellemzi Magyarországon az ünnepi sonkapiacot.

Sonkával és füstölt hússal a kiskereskedelem a húsvét környéki két hónap során tavaly mintegy 7 milliárd forint bevételt ért el. Ez 15 százalékkal több, mint tavaly­elõtt.
Két hónapban

Ezzel egy idõben mennyiséget tekintve 13 százalékkal emelkedett a forgalom, mintegy 3 ezer 700 tonnára. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat kiskereskedelmi indexe. A sonka egész év alatt eladott mennyiségébõl kiemelkedõ arány, 21-22 százalék jutott a legutóbbi három évben a húsvét közeli két hónapra. A fogyasztók igényessége jellemzi az ünnepi sonkapiacot. Ugyanis értékben átlag felett, 17 százalékkal bõvült a magasabb minõségû fõtt sonka eladása. Így ez a termékcsoport az összes értékesítésbõl 90 százalékot vitt el múlt év március-április során. További tíz százalék az egyéb sonka és a füstölt fõtt szegmens részaránya.
Koncentrált eladás

Az árak csak kis mértékben emelkedtek. Egy kilogramm sonka tavaly március-áprilisi, mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 1881 forint; két százalékkal több, mint az elõzõ évi hasonló periódusban. Fõtt sonkánál a szintén tavaly március-áprilisi kilogrammonkénti 2 ezer 26 forintos átlagár szintén plusz két százalékot jelent. Az eladás koncentrált. A sonka háromnegyedét 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben adták el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!