2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Késik a DiPerTe oltóanyag szállításaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-01 17:11:39
A gyártó nem tudja a szerzõdés szerinti határidõre szállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni ötkomponensû védõoltást – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfõn az MTI-vel az Országos Tisztifõorvosi Hivatalhoz érkezett gyártói jelzésre hivatkozva.

Az ÁNTSZ közleménye szerint az országos tiszti fõorvos ideiglenes változtatást rendelt el a kötelezõ védõoltási rendben. Az errõl szóló utasítást hétfõn kapják meg a házi gyermekorvosok, az érintett háziorvosok, valamint a védõnõk.

Az ÁNTSZ az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy az érintettek száma 45-50 ezer körül van, fele-fele arányban csecsemõ és egy-két év közötti kisgyermek, és csaknem százezer oltóanyag késik.

A csecsemõk a kötelezõ védõoltási rend alapján három alkalommal kapják meg az ötkomponensû oltóanyagot, amely a torokgyík (diphteria), a szamárköhögés (pertussis) és a tetanusz (közismert nevén DiPerTe) mellett a járványos gyermekbénulás és a Hib okozta agyhártyagyulladás ellen is véd. Ugyanezzel az oltóanyaggal oltják újra a gyermekeket egy- és kétéves koruk között.

A közlemény szerint – az országos tiszti fõorvos utasítása alapján – a 2015. január 1. és március 31. között született csecsemõk az ötkomponensû védõoltást 2, 4 és 6 hónapos korban kapják meg. A 2013. október 1. és december 31. között születettek esedékes újraoltására 21 hónapos korban kerül sor.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy mindez a betegségek elleni védettség kialakulását nem befolyásolja, és megfelel az oltóanyag úgynevezett alkalmazási elõiratának (amelyet a gyógyszerészeti hatóság vizsgált és engedélyezett).

Az ÁNTSZ arról is tájékoztatott, hogy a járványügyi biztonság fenntartása és a védõoltások folyamatosságának biztosítása érdekében májusban az öt említett betegség ellen átmenetileg másik két oltóanyagat alkalmaznak. Az országos tiszti fõorvos utasítása rendelkezik ennek módjáról is annak érdekében, hogy emiatt a csecsemõket ne kelljen a korábbinál többször megszúrni. Így ez a beadás módjában és a vakcina összetételében is teljesen megegyezik az ötkomponensû védõoltással.

A hazai védõoltási rend biztonságos mûködtetése érdekében a kötelezõ védõoltásokhoz szükséges oltóanyagok beszerzése során az ÁNTSZ mindig több hónapra elegendõ tartalék fenntartására törekszik. A nemzetközi piacon évek óta jelentkeztek problémák az ötkomponensû oltóanyag ellátásában, amit Magyarországon eddig a tartalékok felhasználásával lehetett kompenzálni – írták.

Az ÁNTSZ folyamatosan kapcsolatban áll a gyártóval a védõoltások folyamatosságának biztosítása érdekében – közölte a szolgálat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!