2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Gumit cserélni kevésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-01 17:52:24
A gépkocsink évszaknak megfelelõ felkészítése nem csak a tél közeledtével fontos.

A tavasz beköszöntével végre elbúcsúzhatunk a hideg idõtõl és a nyálkás utaktól, viszont az évszakváltás miatt érdemes ezúttal is figyelmet fordítanunk autónk átvizsgálására.
Rosszul gondolják

A tavasz közeledtével sokan úgy gondolják, hogy elég kicserélni a gumikat, s máris útnak eredhetnek, azonban ez tévedés, hiszen a jármû megfelelõ ápolására, alapos tisztítására és egy szakszerû állapotfelmérésre is szükség lehet. A téli üzemmód ugyanis jobban igénybe veszi az autót: egyrészt az utak minõsége rosszabb ilyenkor, másrészt a fagy sem kíméli a kocsikat, ráadásul az utak jégmentesítésére használt szerek sem hatnak kedvezõen a jármûvekre. Az autózási szokásaink befolyásolják leginkább, hogy mikor érdemes lecserélnünk a téli gumit, de általánosságban elmondható, hogy március végéig javasolt kivárni ezzel, ugyanis még gyakoriak az éjszakai lehûlések, éppen ezért szükségünk lehet a lágyabb gumi által nyújtott biztonságra.
Nyáron nyárival…

Amennyiben gyakrabban autózunk a környezõ országok hegyes területei felé, akkor késõbbre is halaszthatjuk a cserét, ugyanis ott még télies lehet az idõjárás, s bármikor belefuthatunk havazásba is. Nyáron egyébként is kisebb kockázatot rejt magában, ha téli gumival autózunk, mintha fordítva tennénk ezt, ennek ellenére természetesen javasolt a gumi csere, már csak azért is, mert téli gumival meleg idõben rosszabb a tapadás, ezáltal nõhet a fékút. Mielõtt feltennénk a nyári abroncsot, gyõzõdjünk meg arról, hogy megfelelõ-e azok profilmélysége (legyen legalább 4 milliméteres), és ellenõrizzük a gumik életkorát is, ugyanis a korral romlik a minõség is, így öt évnél tovább nem érdemes használni azokat. A téli gumik tárolását nem kell otthon megoldanunk, a márkakereskedések különbözõ konstrukciókat kínálnak a nyári raktározásra.
Tetõtõl alvázig

Érdemes egy teljes, alvázmosással egybekötött tisztításra is elvinni gépkocsinkat. Az utak jégmentesítésére használt anyagok ugyanis könnyedén beivódnak a jármû különbözõ réseibe, ami a késõbbiekben szétmarhatják az elemeket. Ilyenkor egy motormosás sem árt, azonban ezt bízzuk inkább szakemberre. Miután kipucoltuk négykerekûnket, ajánlott néhány lépésben átvizsgáltatnunk azt. A kátyús utak miatt szükséges lehet a futómûvek szakszerû beállítására, de emellett a fékek ellenõrzését is elvégzik a szakszervizek. A téli üzem után elengedhetetlen a hûtõrendszer, a fékfolyadék, az ablak- és fényszórómosó feltöltése, továbbá a klímaberendezés évenkénti tisztítása is ebben az idõszakban lehet esedékes.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!