2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Banki elszámolás – MNB: az ellenõrzött bankok megfelelõen alkalmazzák az elszámolási képletetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-01 18:47:48
A Magyar Nemzeti Bank lezárta elõzetes vizsgálatát a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkezõ hitelintézeteknél, a jelentõs aránnyal bíró, az érintett ügyletek kiemelkedõ részét lefedõ szerzõdés-típusok esetében, és megállapította, hogy a vizsgált esetekben a bankok megfelelõen ültették át az elszámolási képletet – közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

A Magyar Nemzeti Bank megerõsítette, hogy a banki elszámolási folyamat egészét, annak lezárásáig valamennyi intézménynél témavizsgálattal ellenõrzi, a legnagyobb ügyfélkörû pénzügyi intézményeknél pedig elõzetesen vizsgálta az elszámolások számítási módszertanát is, azt, hogy az elszámolás elvégzéséhez szükséges számítási alapelvek és számítási metódus megfelelnek-e a jogszabályoknak.

Hangsúlyozzák, hogy az elõzetes módszertani vizsgálat nem jelenti a felügyelt intézmények elszámolási módszertanának engedélyezését, auditálását.

A banki elszámolás jelentõségére tekintettel az MNB valamennyi érintett pénzügyi intézménynél 2016 elsõ negyedévéig tartó átfogó, a folyamat teljes egészére kiterjedõ témavizsgálatot is folytat. Ennek során folyamatosan figyelemmel kíséri a feladatok jogszerû végrehajtását, többek között a fogyasztói követelés kiszámításának módszerét is. A számítási metódust a fogyasztóknak szóló értesítõ levelek kiküldését megelõzõen és azt követõen is ellenõrizheti az MNB.

Az MNB folyamatosan elemzi és értékeli a rendelkezésére álló információkat, illetve a további intézményekre kiterjedõen folytatja elõzetes módszertani vizsgálatát is. Hiányosság esetén azonnali intézkedéseket tesz a jogszabálysértés megszüntetése érdekében, szükség esetén pedig kötelezi a pénzügyi intézményt a számítások ismételt elvégzésére és a fogyasztók újbóli értesítésére.

Az MNB számos pénzügyi intézmény esetében már az elszámolás felkészülési folyamatát is szigorúan ellenõrizte, s ellenõrzi. A jegybank így már az elszámolások lebonyolítását megelõzõen vizsgálja, hogy a piaci szereplõk az MNB vonatkozó rendelete módszertanának megfelelõen alakították-e ki az elszámolási alapelveket, s a számítási algoritmusokat. Az esetenkénti (a jogszabályoknak ellentmondó) módszertani eltéréseket a jegybank haladéktalanul korrigáltatja az intézményekkel – áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!