2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kiderült, miért drága a vakcinaForrás: RTL Klub
Utolsó módosítás: 2009-11-25 11:31:32
Gyakorlatilag adót szed az állam azoktól, akik megvásárolják a H1N1 elleni oltóanyagot.

A forgalmazást egyetlen állami cég végzi, amely több száz forintot rak rá az oltóanyag árára. Ott azt mondják, hogy a plusz bevételt visszafizetik az egészségügyi kasszába, mert az hiánnyal küzd. A gyógyszer-nagykereskedõk szerint olcsóbb lenne a vakcina, ha õk szállítanák ki. De õket kizárták a terjesztésbõl.

Az országos tisztifõorvos is segített kipakolni az elsõ szállítmányt. Az oltóanyagot egyetlen állami cég, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet forgalmazhatja. Így szól a szerzõdés a gyártóval. A szerzõdésben az is benne van, hogy az állam idén 1102, jövõre 1144 forintot fizet egy vakcináért.

Az oltóanyag a patikákban 2 ezer forint. A csaknem ezer forintos különbség kisebb része a gyógyszertárak haszna. A nagyobb részét, több mint 500 forintot, az intézet teszi rá kiszállítási díj címén.

Doboz hátán doboz, az intézet raktárában. A tárolás és kiszállítás tényleges költsége vakcinánként mindössze 50 forint. Azt mondják, hogy a plusz bevétel nem marad náluk, hanem a hiánnyal küzdõ egészségügyi kasszába kerül.

„Nagyságrendileg egy olyan 6-800 millió forint az a várható bevétel, amibõl, ha az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet költségeit leszámítjuk, ennyi áll várhatóan az ágazat rendelkezésére” – mondta Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet fõigazgatója.

Vagyis, aki megveszi az oltóanyagot, nemcsak védett lesz a vírus ellen, hanem többszáz forinttal támogatja a magyar egészségügyet is. Arra a kérdésre, hogy pontosan mire költik a pénzt, a minisztériumból azt a választ kapta az RTL Híradó, hogy az influenza elleni védekezésre.

A gyógyszer-nagykereskedõk szerint lehetne olcsóbb is az oltóanyag.

„Ha mi szállítanánk ki, akkor a nagykereskedelmi árrés az 80-100 Ft között alakulna, és nem 450 Ft lenne” – mondta Szabó Ferenc, a Gyógyszer-nagykereskedõk Szövetségének elnöke.

Közben még mindig vannak olyan patikák, hol várni kell az oltóanyagra. A múlt héten több megyében korlátozták is a vakcina kiszállítását. Arra hivatkoztak, hogy elsõként azoknak kell, hogy jusson, akiknek ingyen jár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!