2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Az LB-hez fordul a két évre lecsukott rendõr ügyvédjeForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-11-25 11:48:16
A Legfelsõbb Bírósághoz fordul az ügyvédje annak a rendõrnek, akit két év letöltendõ börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Ítélõtábla,...

mert tavaly márciusban ötezer forintért elengedett egy iratok nélkül közlekedõ külföldi autóst. A zsebre bírságoló rendõr védõje túlságosan szigorúnak tartja az ítéletet.

A hétfõn jogerõsen elítélt rendõr társával tavaly a 42-es fõúton, Biharkeresztes közelében ellenõrzött egy román autóst. A sofõrnél nem volt forgalmi engedély, de a rendõr ötezer forintért továbbengedte.

 

A korrupt rendõr úgy bukott le, hogy az autóst néhány kilométerrel távolabb ismét igazoltatták. A sofõr ekkor közölte, hogy õ már kifizette a bírságot egy másik rendõrnek. A Debreceni Ítélõtábla két év börtönbüntetést szabott ki a saját zsebre dolgozó rendõrre.

Komoly presztízsveszteség

Súlyosbító körülmény, hogy külföldi állampolgár sérelmére követte el a rendõr ezt a bûncselekményt és ezzel komoly presztízsveszteséget okozott mind a Magyar Köztársaságnak, mind pedig a rendõrségnek - mondta Koszta János, a Debreceni Ítélõtábla sajtótitkára.

A rendõr védõje szerint túl szigorú az ítélet. Rab Ferenc azt mondta: korábban ritkán szabtak ki a bíróságok ilyen ügyekben letöltendõ börtönbüntetést. A bírák általában felfüggesztették a büntetést és pénzbírságot szabtak ki. Ezekben az ügyekben egyébként 2-tõl akár 8 évig terjedõ szabadságvesztés is kiszabható.

Nem egységes a bírói gyakorlat. Jó lenne, ha hasonló jellegû ügyeknél egységes lenne az ítélkezési gyakorlat Debrecenben, Gyõrben, Szegeden éppúgy, mint Budapesten - mondta az ügyvéd. A védõ bejelentette, hogy felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsõbb Bírósághoz.

Három korrupt rendõrt rúgtak ki

A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje szerint a korrupt rendõrök hatalmas erkölcsi kárt okoznak a tisztességesen dolgozó kollégáiknak, és ez rombolja tekintélyüket. Vezendi Jánosné közölte: az elmúlt két évben összesen három korrupt rendõrt bocsátottak el a körülbelül kétezer fõs testülettõl a megyében. Tavaly a most elítélt férfit, idén pedig két másikat.

Magyarországon évente körülbelül 50 rendõrrõl bizonyosodik be, hogy korrupciós bûncselekményt követett el. Az esetek többségében hivatali vesztegetés miatt ítélték el õket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!