2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
NAV: tovább egyszerûsödött az ekáerForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-05 07:59:44
Tovább egyszerûsödött az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszer (ekáer) április 1-jétõl, a nem kockázatos termékek esetében a gazdálkodók jelentõs része néhány adat megadásával egyszerûsített bejelentést tehet – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A nem kockázatos termék esetében egyszerûsített bejelentést tehet az adózó, ha a bejelentést megelõzõen két évvel kimutatott éves nettó árbevétele az 50 milliárd forintot, saját termelésû készletértékesítésébõl származó nettó árbevétele a 40 milliárd forintot elérte, szerepel a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában és adószáma nincs felfüggesztve.

Az egyszerûsített bejelentéskor csak a feladó és a címzett adatait – nevét, adószámát -, valamint a nem kockázatos termék belföldi fuvarozására használt gépjármû rendszámát kell bejelenteni.

Az egyetemes postai szolgáltatók szintén egyszerûsített bejelentést tehetnek.

Április 1-jétõl belföld-belföld viszonylatban, ha a nem kockázatos terméket a címzett fuvarozza vagy fuvaroztatja el, az ekáer-ben a feladó helyett a címzett jelenti be a szállítmányt.

Az adózó érvénytelenítheti a 15 napig érvényes ekáer-számot, de április 1-jétõl az érvénytelenítés esetén annak indokát is meg kell adni.

Az igényelt ekáer-szám érvényességi idejét továbbra sem lehet meghosszabbítani, annak lejárta esetén új számot kell igényelni – áll a NAV közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!