2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Egy régi kapcsolat újjászületéseForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-07 09:35:39
Hetvenöt évvel ezelõtt kezdõdött az erdélyi Etéd és Sáránd kapcsolata.

Együttmûködési szerzõdést írt alá nemzeti ünnepünk alkalmával a székelyföldi Etéd község polgármestere, Szõcs László és Sáránd polgármestere, Szántó József.
Hasonlóak

A két település kapcsolata 75 évvel ezelõtt kezdõdött, amikor sárándi leventék keresték fel az etédieket. A Sárándi Levente Egyesület Aranykönyvében így írnak az akkori eseményekrõl:

„Erdély egy részének visszacsatolása nagy örömére szolgált Egyesületünk minden tagjának, s augusztus 30-án, a döntés napján, azonnal elhatároztuk, hogy egy hasonló nagyságú székely falu Levente Egyesületének zászlót viszünk. A mintegy 370 kilométerre fekvõ udvarhelyszéki Etéd község Levente Egyesületét választottuk testvéregyesületünkké, és 1940. november 10-én Dr. Takács József csoportparancsnok vezetésével dr. Takács Józsefné zászlóanya, Nagy Lajos református lelkész egyesületi elnök, Polyák Sándor tiszteletbeli tag és 28 egyenruhás levente kíséretében gyönyörû ünnepség keretében a zászlót át is adtuk.”
Lélekemelõ mûsorral fogadták Etéden a sárándiakat | Fotó: magánarchívum ©

Most, 2015-ben a két település felelevenítette a régi kapcsolatot. A mindkét oldalról jelentkezõ szándékot, tett követte, és március 15-én Etéden ünnepélyes keretek között sor került az együttmûködési szerzõdés aláírására.
Lélekemelõ mûsor

A sárándi küldöttség megható pillanatokat élt át a helyiek színvonalas, lélek­emelõ ünnepi mûsorát látva. A mûsorban szerepelt az óvodásoktól az idõs, székelyharisnyás férfiakig, a falu minden korosztálya. Sokan könnyezve nézegették a 75 évvel ezelõtt készült, Sárándról vitt fényképeket, amelyeken többen felismerték szüleiket, nagyszüleiket.

A jövõben a két falu szeretne minél szorosabb, sokoldalú kapcsolatot kiépíteni, hogy kölcsönösen segíthessék egymást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!