2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hat éve nem volt ilyen olcsó a cukorForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-07 11:29:25
A februári elemzõi várakozásokra rácáfolva tovább esett a cukor ára a világpiacon amiatt, hogy a legnagyobb elõállítónak számító Brazíliában az utóbbi hetekben heves esõzések voltak, melyek hatására több cukornád teremhet – mondta Juhász Gergely, a nemesfém-forgalmazással és árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

A nyerscukorért a New York-i határidõs tõzsdéken, májusi szállításra fontonként (1 font=45,35 dekagramm) már csak 12 dollárcentet kell fizetni, szemben a február eleji 15 centtel. Ilyen olcsó utoljára 2009 januárjában volt az édesítõ – emlékeztetett.

Juhász Gergely hozzáfûzte: az áresést alapvetõen az idézte elõ, hogy a világ cukorkínálata a következõ, 2015. október 1-jétõl 2016. szeptember 30-áig tartó szezonban kevésbé marad majd el a kereslettõl, mint ahogy arra a piac korábban számított. A mintegy 179 millió tonnás éves globális termelésnél a vásárlói igények mindössze 2 millió tonnával lehetnek nagyobbak, szemben a korábban 5 millió tonnásra becsült többletkereslettel.

A Conclude vezérigazgatója elmondta: a termelési kilátások javulása elsõsorban annak köszönhetõ, hogy a világ legnagyobb cukortermelõjének számító Brazíliában az utóbbi hetekben sok csapadék hullott, ez eloszlathatja a korábbi aggodalmakat, melyek szerint a dél-amerikai országban kevesebb cukornád teremhet. A második legnagyobb cukortermelõ állam, India gyártását ezzel párhuzamosan ösztönözheti, hogy ott megemelték a cukornád hatósági felvásárlási árát.

Brazília és India termelési többletei bõven ellensúlyozhatják, hogy Kína, a világ harmadik legnagyobb cukortermelõje – termõterületei és terméshozamai csökkenése miatt – kevesebb édesítõt állíthat elõ.

Mindezek mellett az is ösztönzõen hathat a cukortermelésre, hogy a brazil fizetõeszköz, a reál az év eleje óta 18 százalékkal leértékelõdött az amerikai dollárral szemben. Ez a cukor termelését kifizetõdõbbé tette, elsõsorban az etanollal szemben – mutatott rá Juhász Gergely -, miután a brazilok a cukrot fõként exportra termelik, az etanolt pedig inkább otthon használják fel.

A világpiaci árak esése miatt a cukor Magyarországon februárban átlagban 22 százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál, egy kilogramm kristálycukor átlagos fogyasztói ára 185 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 238 forinttal. A kristálycukor kilójáért már csaknem feleannyit kell fizetni, mint a válság 2008 õszi kitörése utáni tetõpontján, 2011 márciusában – jelezte a vezérigazgató.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!