2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
MNB: a fogyasztókat nem érintik a Lombard Kézizálog Zrt.-nél történtekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-10 08:04:10
A Lombard Kft. és leányvállalata, a Kézizálog Kft. ügyfélpénzeket, betéteket nem kezel, így az ott történt visszaélés fogyasztókat nem érint, az csak a refinanszírozó intézményeknek okozhat kisebb veszteséget – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

Az Országos Rendõr-fõkapitányság szóvivõjének bejelentése szerint a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a rendõrségen, a nyomozás csalás gyanújával indult. Az eddigi információk alapján a kár meghaladja a 4 milliárd forintot.

Az MNB közleményében azt írta: a Lombard Kft. ügyvezetõjének a nyomozó hatóságnál tett tegnapi bejelentése szerint a csoport záloghitelezési tevékenységét hitellel refinanszírozó 8 hitelintézet felé – ezek közül egy már régóta felszámolás alatt áll – mintegy 4 milliárd forint értékben nem tudnak elszámolni a fedezetül szolgáló zálogtárgyakkal, mivel azok értékét korábban hamisan adták meg a refinanszírozóknak.

Az ügyfelek felé semmiféle elszámolási hiány nincsen, az hitelintézeteknél jelentkezõ esetleges veszteség azok mûködését semmilyen módon nem befolyásolja – hangsúlyozza a jegybank.

A jegybanki közlemény ismertetése szerint a Lombard Kft. (amelynek neve nem tévesztendõ össze a pénzügyi piacok egyéb – például lízingpiaci – szereplõivel, akikkel a társaság semmilyen kapcsolatban nem áll) a Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt. anyavállalata, s az e pénzügyi vállalkozásnál bennmaradt zálogtárgyak kereskedelmi értékesítésével foglalkozik. Befektetési szolgáltatási tevékenységet egyik cég sem végzett, nincs tehát semmilyen összefüggés a közelmúltban ismertté vált visszaélések és ezen záloghitelezõ cég mûködése között.

A közlemény emlékeztet arra: az MNB már 2015. január 22-én felügyeleti biztost rendelt ki a Kézizálog Zrt.-hez a pénzügyi vállalkozás helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata miatt. A felügyeleti biztos kirendelésével együtt a felügyelet korlátozta is a zrt. pénzügyi tevékenységét. “Így a büntetõeljárás tegnapi megindítása újabb felügyeleti intézkedést nem tesz szükségessé. A felügyeleti biztos a zálogtárgyak közös felülértékelése, a finanszírozás kérdésében folyamatos tárgyalásban áll a refinanszírozó hitelintézetekkel” – hangsúlyozza az MNB.

Közölték: a korábban a Kézizálog Zrt. által nyújtott záloghitelek fedezetéül szolgáló zálogtárgyak döntõ részét az ügyfelek az elmúlt hónapokban visszaváltották, visszavették (erre a felügyeleti biztos tevékenysége idõszakában is folyamatosan lehetõség volt), újabb kötelezettségeket pedig nem vállalhatott.

A jegybank hangsúlyozza azt is: a társaság mérete, tevékenysége, illetve az érintett refinanszírozó intézmények esetleges vesztesége nem jelent kockázatot a hazai pénzügyi rendszerre.
A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felügyeleti biztosa ismeretlen tettes ellen csalás bûntettének gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!