2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az állampolgárok javasolhatják, hol ellenõrizze a gyorshajtókat a rendõrségForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-12 07:58:47
Az állampolgároktól várja a rendõrség helyszínek megjelölését a jövõ héten csütörtök reggel kezdõdõ 24 órás sebességellenõrzõ akciójához – errõl Óberling József, az Országos Rendõr-fõkapitányság közlekedésrendészeti fõosztályának vezetõje beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A rendõr ezredes felidézte: 2012-ben Észak-Rajna-Vesztfália rendõrsége döntött úgy, hogy a lakosság segítségét kéri abban, szerintük hol indokolt fellépni a gyorshajtók ellen. Hozzátette, az akció olyan jól sikerült, hogy 2013-ban már valamennyi német szövetségi tagállam így járt el, a maratoni sebességmérésnek elnevezett akciót pedig 2014-ben több más európai uniós tagállam is alkalmazta.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) az idén azt tûzte ki célul, hogy a lehetõ legtöbb uniós tagállam csatlakozzon a kezdeményezéshez. Magyarországon április 16-án, jövõ csütörtök reggel 6 órától péntek reggel 6 óráig így azokon a helyszíneken fog legfeljebb négy órán keresztül sebességméréseket végezni a rendõrség, ahol azt az állampolgárok indokoltnak tartják – közölte az ezredes.

Óberling József azt mondta, az akció célja, hogy felhívják a figyelmet arra: Európa-szerte a gyorshajtás még mindig a fõ baleseti ok, és tudatosítsák a sebességtúllépés veszélyességét. Összesen mintegy 1200 helyszínen mérik majd a sebességet az akció idõtartama alatt.

A javaslatok begyûjtésére valamennyi rendõr-fõkapitányságon külön e-mail címet hoztak létre, például a fõvárosban a [email protected] címen várják a helyszínmegjelöléseket kedden 10 óráig. A megyékben a Budapest szó helyett az adott megye nevét, több név összetételébõl álló megye esetén az elsõ nevet kell feltüntetni. Például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében [email protected] címen várja a rendõrség a javaslatokat.

Az adatokat ezután összesítik és még aznap nyilvánosságra hozzák, hogy pontosan hol lesznek sebességmérések. Az akcióra a javaslatot beküldõk közül is meghívnak megyénként 10-10 embert, az ellenõrzések után pedig az eredményeket nyilvánosságra hozzák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!