2024. április 24. Szerda, György.
 
Szerdáig kérnek még türelmetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-12 10:15:47
Egészségre nem ártalmas, de a szûrõcsere miatt egyelõre nem tiszta a település vize.

Lassan egy hónapja kell elviselnünk, hogy nem tudunk vele mosni, mert megfogja a ruhát, és ezzel a sárgás színû vízzel kell fõznünk, ebbõl kellene innunk is, de kinek van hozzá gusztusa… – panaszkodott egy olvasónk a településrõl. Azt is elmondta, tudja, a térség ivóvízminõség-javító beruházásának „mellékterméke” a vastartalmától a korábbinál kevésbé megszûrt víz, csak a szûrõcseréhez szükséges idõt sokallják az ott lakók.


Folyamatos üzem alatt

A hat települést érintõ Kelet-hajdúsági Ivóvízminõség-javító Projekt keretében Újléta vízellátó rendszerének a rekonstrukcióját az „AHK” Konzorcium végzi. A tõlük kapott információ szerint a munkálatok során megújítják a vízmû telepen lévõ tisztavíz-tároló medencét, a kutak szivattyúit, valamint az ülepítõt, illetve a víztisztító berendezéseket. A projektvezetõ elmondta, mindig nehezebb és idõigényesebb egy meglévõ rendszert átépíteni, az elõzõ szûrési technológiát egy másikkal felváltani, mint újat építeni. Ilyenkor az ideiglenes üzemelés óhatatlanul olyan jelenségekkel jár, mint amilyenre az újlétai lakosok most panaszkodnak. A szûrõberendezések cseréjét két ütemben végzik el, de közben az ivóvíz-szolgáltatás folyamatos, emiatt tapasztalhatják az újlétai fogyasztók, hogy megváltozott a víz színe. Már folyik az új szûrõberendezés próbaüzeme (ez nem érinti a hálózatot), melynek során háromszor kell vízmintát adni, s jelenleg a harmadik eredményére várnak, amit még ezen a héten valószínûleg megkapnak. Az új szûrõ beszerelését követõen keddtõl vagy szerdától újra tiszta lesz a víz a településen. Ezt a mûveletet a másik szûrõberendezéssel is el fogják végzik, de azt már nem fogja érzékelni a lakosság – tette hozzá a szakember.
Nem kívánt „vaspehely”

A település polgármestere, Szimáné Tóth Erzsébet szerint is ad némi bosszankodásra okot a vaspehellyel teli víz, de megnyugtató lehet az újlétaiak számára a konzorciumtól kapott információ, mely szerint már csak jövõ hét szerdáig kell elviselniük ezt az állapotot. Errõl szórólapokon már értesítették is a lakosságot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!