2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Szakmai konferencia az új Polgári Törvénykönyv kihívásairólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-12 12:20:24
A sérelemdíj volt az egyik központi témája az április 10-én, pénteken a Debreceni Egyetem Jogi Karán tartott konferenciának.

Sérelemdíj, gyûlöletbeszéd és közéleti szereplõk személyiségi jogai – az új Ptk. kihívásai a bírói gyakorlatban címmel rendezett tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara. Ahogy Pribula László szervezõ, a Polgári Eljárásjogi Tanszék vezetõje hangsúlyozta, ez a polgári jog egyik legszínesebb területe, az egy éve hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv a jogalkalmazókat új kihívások elé állította a témában, ezek megbeszélésére szervezték a konferenciát.

Székely László, az alapvetõ jogok biztosa elõadásában kiemelte, hogy az új Ptk. legnagyobb újdonsága a sérelemdíj, amely egyaránt reparatív és preventív kell legyen. Emlékeztetett: korábban a becsületsértési perek megítéltek kártérítést, de nem állították helyre a becsületet. Példájában Alföldi Róbert esetét említette, aki 7,6 millió forint kártérítést kapott az egyik bulvárlaptól, ami a legmagasabban megítélt összeg volt, ám a színész-rendezõ becsületén esett csorbát nem állította vissza. Fézer Tamás, a DE Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszékének docense arra hívta fel a figyelmet, hogy a sérelemdíj a polgári jog és a büntetõ jog határán mozog, a Ptk-ban büntetõ színezetet sugall.

A Kúria képviseletében Pataki Árpád bíró tartott elõadást, aki huszonöt éve foglalkozik személyiségi jogokkal. A bíró a közéleti szereplõk személyiségi jogaival kapcsolatban rámutatott arra, hogy az elmúlt évtizedekben megváltozott a társadalom ingerküszöbe, és ezt a bíróságnak is figyelembe kell vennie, valamint kerülnie kell a politikailag értékelhetõ állásfoglalásokat. A celebekkel kapcsolatban megjegyezte, a „saját mûfajukban kell megítélni õket”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!