2024. április 24. Szerda, György.
 
H1N1: 55 százalékkal több a fertõzöttForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-27 09:22:36
Egyre több fiatal betegszik meg.

55 százalékkal nõtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma a 47. héten, ami azt jelenti, hogy a becslések szerint 34100 ember fertõzõdött meg - jelentette be Falus Ferenc országos tisztifõorvos szerdán.

 

Egyre több fiatal betegszik betegszik meg, csak a 14 éven aluliak aránya a fertõzöttek között 36 százalék. A fõorvos bejelentette azt is, hogy a már múlt héten nyilvánosságra került szombathelyi esettel együtt 8-ra emelkedett az újinfluenza halálos áldozatainak száma.

A tájékoztatón résztvevõ Székely Tamás egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint eddig a világon 60 millió ember oltatta be magát a H1N1 vírus ellen, ebbõl Európában 5 millióan, és közülük Magyarországon 1,5 millió ember kapta meg a vakcinát. Az országban jelenleg mûködõ 29 oltóponton is nagy az érdeklõdés a térítéses oltások iránt, eddig három nap alatt 7200-an oltatták be magukat - tette hozzá.

Bár nemzetközi tekintetben jól áll az ország a beoltottság szempontjából, még jobb eredményt is el lehet érni - mondta Molnár Kornélia, az országos tiszti fõorvos helyettese. Ezért is nyílik meg a jelenlegi 29 oltóponton kívül pénteken még 170. Tehát összesen az országban 200 ponton, az ÁNTSZ oltóhelyein, az országos intézetekben, szakrendelõkben és kórházakban vehetik fel majd fel az oltást az egészséges, rizikócsoportba nem tartozó emberek ezer forintért.

Székely Tamás szerint nem lehet nyerészkedésnek nevezni azt, hogy az oltásért és a vakcina beadásért összesen 3 ezer forintot kérnek az oltópontokon. Emlékeztetett, hogy a jogszabály szerint a vakcina maximalizált 1930 forintja mellett 1930 forintot lehetne kérni a beadásért, tehát összesen 3860 forintot. Megismételte azt is: az oltóanyag árában lévõ körülbelül 400 forintos árrést a tárca az ingyenes és térítéses vakcinák kiszállítására, logisztikájára fordítja. A háziorvosokon kívül ugyanis körülbelül 10 ezer helyre kell eljuttatni az oltóanyagot, például óvodákba, iskolákba, cégekhez és az oltópontokra. Hozzátette: tetemes a postaköltség, és a költséges adminisztrációs pluszmunka.

Székely Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig a kormánynak semmilyen bevétele nem volt a vakcinákból, már csak azért sem, mert a gyógyszertárak bizományba kapták a nyitó készleteiket. Leghamarabb december 17-én érkezhet be a számlák ellenértéke. Kérdésre válaszolva azt is elmondta: a többi között azért nem nagykereskedõkkel szállítatja a vakcinát a kormány, mert számos helyre õk nem vihetik ki az oltóanyagot, ráadásul eddig olyan ajánlatokat adtak, amelyek megdrágították volna a vakcinát. Példaként említett egy ajánlatot, ahol egy nagykereskedõ minden címért, ahova szállított volna 2 ezer forintot kért.

Arra a kérdésre, hogy a kórházak szeretnének elõbb hozzájutni a minisztériummal megkötött megállapodásban szereplõ plusz forráshoz, Székely Tamás azt mondta: "a megállapodást az utolsó betûig be fogják tartani". Eszerint decemberben átutalják a plusz támogatást, de ehhez a megállapodás betûje szerint minimum az kell, hogy az országgyûlés elfogadja a költségvetést, hiszen ez a kifizetés a jövõ évi büdzsé terhére történik.

Falus Ferenc a 47. heti adatok részleteirõl elmondta: egyre több fiatal betegszik meg, csak a 14 éven aluliak aránya a fertõzöttek között 36 százalék, a 60 éven felülieké viszont csak 4,4 százalék. Az országos tiszti fõorvos közölte azt is, hogy a laboratóriumba küldött minták csaknem 96 százaléka a H1N1 vírust mutatta ki. November 16-22 között 234 ember került kórházba influenza szerû tünetekkel, közülük 20-at kezeltek intenzív osztályon, és közülük 12-en szorultak lélegeztetõ gépre. Hozzátette: A járvány fokozódása egész Európára érvényes, az Európai betegségmegelõzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint az utóbbi idõben kéthetente duplázódik a kontinensen a halálos áldozatok száma is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!