2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A Nébih nem engedélyezett hatóanyagot talált a paprikábanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-13 09:15:43
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma nem engedélyezett hatóanyagot talált a Greenpeace által kifogásolt étkezési paprikában, a vizsgálati eredmények alapján az érintett tételek forgalomba hozatalát megtiltotta, és megindította a hatósági eljárást.

A hatóság az elsõ vizsgálati eredmények elkészülte után, pénteken az MTI-vel közölte, hogy a növényvédõszer-maradék tartalomra vonatkozó vizsgálatok a klórfenapír jelenlétét kimutatták, a diklórfosz használatát azonban ennyi idõ elteltével már sem kizárni, sem megerõsíteni nem tudják.

A közlemény ismerteti: a Greenpeace Magyarország Egyesület a múlt héten kereste meg a Nébihet egy étkezési paprika tétel miatt, amelybõl az egyesület által megbízott laboratórium kilogrammonként 0,214 milligramm mennyiségben diklórfosz, továbbá kilogrammonként 0,3 milligramm mennyiségben klórfenapír hatóanyag jelenlétét mutatta ki. Ez a két hatóanyag nem szerepel az Európai Unió pozitív listáján, ezért az ilyen anyagot tartalmazó készítmények növényvédelmi felhasználása Magyarországon nem engedélyezett.
A hivatal közleményében megjegyezte: a Greenpeace részére kiadott eredményközlés és a hatóságnak tett bejelentés között jelentõs idõ, 18 nap telt el. A hatósági vizsgálat és mintavétel ennek ellenére az egyik hatóanyag esetében eredményes volt. A klórfenapír jelenlétét az egyes mintákban kilogrammonként 0,03, 0,047 és 0,062 milligramm mennyiségben mutatta ki a Nébih laboratórium akkreditált vizsgálata.

A Nébih ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az esetleg már elfogyasztott paprika nem tartalmazott annyi hatóanyagot, ami miatt az egészségkárosodás veszélye fennállna.
A hivatal tájékoztatása szerint a kifogásolt termék visszahívása folyamatban van. Azt, hogy pontosan mennyi paprikáról van szó, a hatóság vizsgálja. A termelõ, aki a nem engedélyezett növényvédõ szert használta, akár több tízmillió forintos bírságra számíthat. (A termék, illetve a termelõ azonosító adatai elérhetõk a NÉBIH honlapján található jogsértések listán.)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!