2020. július 11. Szombat, Nóra, Lili.
 
Interaktív kísérletekkel népszerûsítik a tudományt a fizikusokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-13 10:53:28
Fényfestéssel, sétáló szivárványokkal, óriási szappanbuborékokkal és interaktív kísérletekkel népszerûsíti a tudományt az Eötvös Loránd Fizikai Társulat április 18-i programjai, amelyekre országszerte több mint harminc városban várják az érdeklõdõket.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által koordinált tudománynépszerûsítõ és szórakoztató, ingyenes programsorozat ünnepélyes megnyitójának az ELTE Lágymányosi Campusa ad helyet. A rendezvényt Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az ELFT tiszteletbeli elnöke nyitja meg – közölték a szervezõk az MTI-vel.

A fizika mindenkié elnevezésû országos rendezvény célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizikához, megértsék a felmerülõ problémákat, megismerjék a lehetséges válaszokat és áttekintsék a széleskörû alkalmazásokat, valamint a fizika társadalmi hatásait.

2015 világszerte hivatalosan a fény éve, ezért a programokon a fényt is ünneplik, számos fényes kísérlettel, vetélkedõvel.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen például látogatható lesz a Sokszínû Fizika Busz: az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az MTA Energiatudományi Kutatóközpont interaktív, utazó kiállítása. A kísérletek a fizika széles palettáján vezetik végig a látogatókat napjaink érdekes tudományos eredményeit bemutatva a nanotudományon át a fénnyel kapcsolatos kísérletekig. A fizikus hallgatók Young Minds csoportja folyékony nitrogénes kísérletekkel, rakétákkal, óriás szappanbuborékokkal készül az egész napos programra, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumának kertjében pedig Naprendszer-modellt állítanak fel, a szombathelyi programon az érdeklõdõk könnyedén átsétálhatnak a Marsról a Jupiterre.

Kecskeméten nagyszabású sétáló szivárvány-, valamint napóra-készítõ versenyt szerveznek, Egerben esti lézeres városbemutató, fényábrázolás, Ajakon interaktív kísérletsorozat, Pásztón lézeres szökõkút-világítás, távcsöves csillagles lesz, Gyöngyösön napórát készítenek.

Nyíregyházán interaktív eszközkiállítás és fizika workshop lesz, Miskolcon különbözõ lámpák fényességét mérik, valamint nagyszabású kísérletsorozattal várnak mindenkit a Szinva-teraszon, Gyõrben tudományfesztivált tartanak számos iskola és diákcsapat részvételével, Üllésen fizikus játszóházban és holdfénytúrán lehet részt venni, Sopronban fénybazár nyílik utcai fizikus fiesztával, Debrecenben számos fényes kísérletet végeznek a Szent József – és a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumban, Pakson fényfestést rendeznek, Kaposváron elõadásokkal és kísérletekkel ünneplik a fényt, Szegeden interaktív kísérletek végezhetõk a Tömörkény István Gimnázium és Mûvészeti Szakközépiskolában és a Juhász Gyula Pedagógusképzõ Kar Interaktív Természetismereti Tudástárában várják az érdeklõdõket. Pécsen lézeres fénynyomozás lesz a Zsolnay Negyed Látogatóközpontban, Jászberényben tanulmányi verseny és kísérleti bemutatót szerveznek, de Budapesten is számos helyszínen várják a fizika iránt érdeklõdõket. Minden program ingyenes, a programok listája folyamatosan bõvül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!