2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Mindent megtesznek a kkv-k fejlõdéséértForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-15 11:14:34
Megyei vállalkozások fejlõdési lehetõségeirõl tartottak konferenciát.

„Debrecenben az emberek mernek és tudnak is vállalkozni” – fogalmazott Barcsa Lajos alpolgármester azon a múlt csütörtöki konferencián, amelyet a Kölcsey Központban tartottak, s a hajdú-bihari vállalkozások fejlõdési lehetõségeirõl esett szó. A politikus kiemelte, a cívisvárosban a válság ellenére is nõtt a kis- és középvállalkozások (kkv) száma.

Nem csoda, hogy az elkövetkezõ években ezen szektor további erõsítése a cél, emiatt az önkormányzatok is beruházásösztönzõ szervezeteket, fórumokat igyekeznek létrehozni, hogy a cégek piaci érvényesülését elõsegítsék. Ezért is alakították át az Euro-Régió Házat: az EDC Debrecen Nonprofit Kft. célja, hogy irányt adjon a pályázatokon való részvételhez. Barcsa Lajos azt is elmondta, további inkubátorházak kialakítása is tervben van, az idegenforgalom terén pedig a „Debrecen”-brand kiépítése hathat ösztönzõleg a turisztikai menedzsmenteknek.
Támogatott hitelezés

Mazsu Gergely, a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetõ igazgatója arról beszélt, õk támogatott hitelezések felvételében lehetnek hasznosak a vállalatoknak – 1993 óta 3 ezer 100-nak segítettek ebben a formában, 9,2 milliárd forintnyi hitelbõl pedig közel 20 milliárd forintnyi beruházásnak teremtettek alapot. Ebben az az elõnyös, hogy fix kamattal dolgoznak (3,9 százalék), illetve van mód a visszafizetés megkezdését maximum két évvel késleltetni.

A konferencián kiderült, ezáltal például informatikai szaktanácsadást, vagyonértékelést végzõ cégek tudtak fejlõdni, illetve a Romániai Vállalkozásokért Egyesület is profitált már a kooperációból.
Hatvanöt felhívás

Dorogi Zoltán, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség projektmenedzsere a 2015–2020 közötti uniós pénzügyi ciklus lehetõségeirõl számolt be. 2015-ben várhatóan hatvanöt felhívást írnak ki a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében – a kkv-kat leginkább ezek érintik. Lehet majd a versenyképesség javítását, kutatásfejlesztést, infokommunikációs és turisztikai fejlesztést, energetikai felújítást, foglalkoztatásbõvítést, versenyképes munkaerõ megteremtését célzó pályázatokra jelentkezni, illetve pénzügyi eszközöket is igénybe lehet venni fenti lehetõségek eléréséhez. Az eljárásrend is módosul, ezentúl mindent csakis elektronikus formában kell benyújtani, ráadásul azon vállalkozásoknak nem szükséges biztosítékot adniuk, amelyek rendelkeznek legalább egy, lezárt, teljes pénzügyi évvel, illetve szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!