2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
OGY – Megszûnik a kereskedelmi célú halászat a természetes vizekenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-15 14:26:59
Megszûnik a jövõben a kereskedelmi célú, nagyüzemi halászat a természetes vizeken: 2016-ra és az azt követõ évekre már nem adható ki kereskedelmi célú halászati engedély – döntött az Országgyûlés kedden.

A képviselõk a halgazdálkodásról és a hal védelmérõl szóló törvény Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter által kezdeményezett módosítását 159 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 33 tartózkodás mellett fogadták el.

A törvény kibõvíti a horgászat és halastó definícióját.

Az állami horgászjegy kiadásához szükséges feltételek közül törlik a fogási napló leadását. Ezt azzal indokolják, hogy az állami jegyet elsõ alkalommal kiváltók ezt a feltételt nem tudnák teljesíteni, miközben a fogási napló leadását elmulasztó horgászok is válthatnak emelt díjas állami horgászjegyet. A horgászturizmus fejlesztése érdekében a külföldön vizsgát tett horgászoknak lesz lehetõségük külhoni vizsgairatokkal igazolni a horgászati jogosultságukat.

Mentesülnek az állami horgászjegy díjának megfizetése alól a vakok vagy gyengénlátók.

A módosítás pontosítja és egyértelmûsíti, milyen vízterületeken és milyen iratok hiányában minõsül jogosulatlannak a horgászat vagy a halászat.

A jövõben nem csak a halgazdálkodási területeken, de a halastavakon is tilos lesz a halállományban és a környezetben kárt okozó halfogási módszereket alkalmazni. A jogalkotó szerint ez összhangot teremt a berni egyezmény elvárásaival is, ami a halfogás során általánosságban kimondja a méreg, a váltóáram és a robbanóanyag tilalmát.

A halászati õröknek joguk lesz arra, hogy elvegyék az állami horgászjegyet, a turista állami horgászjegyet illetve az állami halászjegyet azoktól, akik nem jegyzik be fogásaikat a fogási naplóba.

A jövõben halvédelmi bírságot szabhatnak ki azokra, akik nem fogható halat, illetve más hasznos víziállatot fognak ki vagy gyûjtenek be, akik a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen õshonos halat fognak, illetve akik a pecázás során folyamatosan felügyelet nélkül hagyják a horgászfelszerelésüket.

A törvény rendelkezik arról is, hogy mikor kell figyelmeztetést alkalmazni a bírság helyett. Ezek elsõsorban azokra az esetekre vonatkoznak, amikor a horgász vagy halász nem viszi magával a szükséges okmányait, de ezeket késõbb bemutatja.

Figyelmeztetést kap az is, aki elsõ esetben mulasztja el bejegyezni fogási naplójába a horgászat megkezdésének idõpontját.

A jogszabály alapján ha egy önkormányzat nem kíván élni a halgazdálkodási jogával, akkor arról az állam javára mondhat le.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!