2024. április 24. Szerda, György.
 
Szakértõ: megelõzhetõ a pollenallergiás tünetek eluralkodásaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-16 08:07:51
A Magyar Allergia Szövetség elnöke az allergia-szûrõvizsgálaton való részvételre hívta fel a figyelmet az M1 aktuális csatorna keddi mûsorában: fontos, hogy a beteg tudja, pontosan milyen gyógyszert mikortól érdemes szednie a zavaró tünetek eluralkodásának elkerülése érdekében.

Nékám Kristóf klinikai immunológus szakembert annak kapcsán kérdezték, hogy az Országos Környezetegészségügyi Intézet elõrejelzése szerint több fafaj – így a nyír, a kõris, a ciprus vagy a fûz – pollenje van jelen magas vagy közepesen magas koncentrációban a levegõben.

Az allergia zavaró tüneteivel kapcsolatban az elõrelátás fontosságát hangsúlyozta. Azt mondta: ha valaki tudja, hogy allergiás, de nem tudja, mire, érdemes szûrõvizsgálatra mennie, hiszen az információ birtokában felkészülten várhatja a következõ évet. Speciális, az adott allergiához igazodó gyógyszert szedhet, és azt is megtudhatja, hogy azt mikortól érdemes szednie.

Ha nincsenek tünetek, de allergiarizikó áll fenn a családban, illetve gyermeket várnak, akkor az életmód egészével lehet tenni a megelõzésért – mondta. Példaként említette, hogy a gyermeket váró családoknak még azt is érdemes elkerülniük, hogy olyan lakásba költözzenek, ahol elõttük dohányosok laktak, ugyanis az ilyen helyen élõk szervezetében hetekkel a beköltözés után is kimutathatók dohánytermékek.

A pollenallergiával kapcsolatban Nékám Kristóf megjegyezte: bizonyos rásegítõ tényezõk – szállópor, az ipar, közlekedés és mezõgazdaság által termelt légszennyezõ anyagok – felerõsítik a pollenek hatását; ha ezek nem lennének, “nem is lenne olyan rémes az allergiahelyzetünk”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!