2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Banki elszámolás – Rugalmasabban lehet hosszabbítani az árfolyamgátas szerzõdések futamidejétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-16 08:22:22
Rugalmasabbá vált az árfolyamgáttal érintett szerzõdések futamidejének meghosszabbítása, ugyanis egy rendeletmódosításnak köszönhetõen a pénzügyi intézmények az árfolyamgáttal és forintosítással egyaránt érintett kölcsönök futamidejét a rögzített árfolyam alkalmazási idõszakának kezdõ idõpontjától számított hatvanadik hónap végén vagy – ha az korábbi idõpontra esik – az eredeti futamidõ lejártakor, az akkor fennálló tartozás figyelembevételével is meghatározhatják.

A nemzetgazdasági tárca rendelete hétfõn jelent meg a Magyar Közlönyben, s a kihirdetését követõ napon – vagyis április 14-én – hatályba is lépett.

Az NGM február 1. óta hatályban lévõ rendelete szerint a forintosítással és árfolyamgáttal egyaránt érintett fogyasztói kölcsönszerzõdések esetében az elszámolás, illetve forintosítás fordulónapjától – azaz 2015. február 1-jétõl – számítva úgy kell a hátralévõ futamidõt megállapítani, hogy azt kell feltételezni, a rögzített árfolyam alkalmazásának kezdõ idõpontjától számított 60. hónapig a 3 hónapos BUBOR és a kamatfelár megegyezik a forintra átváltás napján alkalmazott 3 hónapos BUBOR-ral, továbbá a hiteladós idõben teljesíti törlesztési kötelezettségeit. A mostani módosítás nyomán a “BUBOR-ral” helyébe a “BUBOR-ral és kamatfelárral” szöveg lépett.

Az elszámolást követõen fennmaradt, forintban kifejezett gyüjtõszámlahitel-tartozást a futamidõ megállapításánál nem kell figyelembe venni. Az árfolyamgáttal érintett szerzõdések esetén a hátralévõ futamidõt úgy kell meghatározni, hogy az árfolyamgát alkalmazásának kezdõ idõpontjától számított 60. hónap után esedékes törlesztõrészletek ne haladják meg a 60. hónapban megfizetendõ törlesztõrészlet 115 százalékát, vagyis az árfolyamgát idõszakát követõen a törlesztõrészletek legfeljebb 15 százalékkal növekedhetnek. Ennek érdekében meg lehet hosszabbítani a futamidõt a hiteladós – vagy ha az adóstárs fiatalabb, az õ – 75. életévének betöltéséig.

A rendelet most kiegészült egy új bekezdéssel, amely szerint a pénzügyi intézmények az árfolyamgáttal és forintosítással egyaránt érintett fogyasztói kölcsönök futamidejét a rögzített árfolyam alkalmazási idõszakának kezdõ idõpontjától számított hatvanadik hónap végén vagy – ha az korábbi idõpontra esik – az eredeti futamidõ lejártakor, az akkor fennálló tartozás figyelembevételével is meghatározhatják.

Az árfolyamgáttal és forintra átváltással egyaránt érintett szerzõdések esetében a 2015. februártól esedékes törlesztõrészletek nem haladhatják meg a 2015. januárit. Ez a korlátozás az árfolyamgát alkalmazásának kezdõ idõpontjától számított 60. hónapig érvényes (a kamatváltozásból eredõ esetleges törlesztõrészlet-emelkedés kivételt képez ez alól). Ezért a jövõben is törlesztési különbözet keletkezhet, amit hozzáadnak a hiteltartozáshoz.

Az árfolyamgátas ügyfelek az árfolyamgát kezdõ idõpontjától számított 60 hónapon belül bármikor kezdeményezhetik magasabb törlesztõrészlet fizetését. Ezt azért érdemes megfontolniuk, mert így megúszhatják a törlesztés késõbbi, jelentõsebb megugrását vagy a futamidõ meghosszabbítását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!