2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Meddig süt a Nap Hajdú - Biharban?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-27 10:37:27
Nem tartanák szem elõtt a szakemberek a népi megfigyeléseket, de a Katalin napi mizéria nem nevezhetõ éppen igazolhatónak.

A "Ha Katalin kopog, karácsony locsog" népi idõjóslás gyakran nem állta meg a helyét, hivatkozott az eddigi tényekre Pártai Lucia meteorológus.


Nem mintha nem tartanák szem elõtt a szakemberek a népi megfigyeléseket, de a Katalin napi mizéria nem nevezhetõ éppen igazolhatónak- nem úgy, mint a Medárd napi régi népi megfigyelések, amelyek fizikai tényezõkkel is magyarázhatóak, az évek többségében be is válnak.

Az elmúlt évtizedekben többször volt szürke, mint fehér a karácsony, így legfeljebb csak remélni lehet, de elõrejelezni még nem, hogy 2009-ben a szeretet ünnepén hófödte tájakban gyönyörködhetnek-e az alföldi vidéken  élõk, erre vonatkozó megbízható elõrejelzések még nem létezhetnek.

Persze minden csak megközelítés kérdése. Ami viszont biztos, hogy minden Hajdú- Bihari szíve dobbant egy nagyot, amikor szerdán reggel kinézett az ablakon, és a szokásos szürke, komor utca helyett a napsütötte tájat látta.

De milyen idõ várható megyénkben a késõbbiekben?


A sok esõs, borús nap után kicsit fellélegezhetnek a hajdúk. Csütörtök reggel a megye északi részén ugyan sûrû ködfoltokkal találhatja szembe magát az ember, folytatódik az enyhe idõ , 7 fok körüli hõmérséklet várható, majd késõbb a kissé megélénkülõ szél szerteoszlatja a ködöt, elfújja a párát, és délelõtt várhatóan ismét kisüt a nap.

Délután ismét megmutatják magukat a felhõk, de legfeljebb csak kisebb esõ fordulhat elõ, és közben kellemesen, 12 fok körül alakul a délutáni maximum.

Hétfõn, kedden erõs déli szélre, emelkedõ hõmérsékletre van kilátás.

Pénteken enyhe hajnalra ébredünk, délután továbbra is kb.12 valószínû. Már délután vastagodik a felhõtakaró és szombaton front is átvonul  felettünk, így tehát szombaton elõ kell vennünk az esernyõket, átmenetileg esõs idõjárásra számíthatunk.

Vasárnap hajnalban az eddigiekhez képest hûvös lesz, 1 ás 3 fok közötti hõmérsékletre készüljenek a korán kelõk. A délutánt azonban már napsütötte sétával is tölthetjük, ismét kellemesen emelkedõ hõmérsékleben. Hétfõn, kedden ismét enyhe hajnalokkal, napközben is az átlag fölé emelkedõ hõmérsékletekkel számolhatunk. Legközelebb csak kedd délutántól várható Hajdú- Biharban átmeneti, jelentõsebb esõ.

Miért sétáljunk a téli napsütésben?

Pártai Lucia azt ajánlja, használjunk ki minden egyes napsütötte órát, ha tehetjük, menjünk a szabad levegõre. A novemberi napfürdõzés közben ugyanis a Nap olyan alacsonyan jár, hogy csak elõnyös hatásokat okoz - nem úgy, mint nyáron.

És így a téli D vitamin szükségletet egy részét is "beszippanthatjuk" bõrünkön keresztül, ráadásul hangulatunkban is kedvezõ változásokat tapasztalunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!