2024. április 23. Kedd, Béla.
 
A Nébih 16 millió forint bírságot szabott ki a húsvéti ellenõrzésekenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-17 08:21:59
Mintegy 16 millió forint bírságot szabott ki 148 esetben a több mint 3800 vizsgálat során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a húsvéti országos ellenõrzés-sorozatban – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A hivatal kiemeli, hogy idén az összes ellenõrzés mindössze 2,8 százalékánál tapasztaltak higiéniai hiányosságot, míg tavaly az esetek 5,4 százalékában fordult ez elõ.

A tájékoztatás szerint a megvizsgált mintegy 25 000 tétel 1,8 százalékát, 455 tételt kellett kivonni a forgalomból a jelölési, nyomonkövethetõségi szabályok megsértése, illetve a fogyaszthatósági és minõség megõrzési idõ lejárta miatt.

A Nébih 16 423 analitikai vizsgálatot is végzett növényvédõszer-maradék regionális laboratóriumaiban, amely kimutatta, hogy a minták nem tartalmaztak szermaradékokat a megengedett határérték felett.

A bárány és nyúl szállítások ellenõrzésekor országosan 486 szállítmányt, 131 252 állatot vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok, amelynek során – egy eset kivételével, amikor a szállítóval szemben nem megfelelõ férõhely miatt indult eljárás – nem találtak hiányosságot – írja a Nébih.

A szakemberek a húsvétot megelõzõen majd egy hónapon át vizsgálták az ünnephez kapcsolódó termékeket, a húskészítményeket – fõként a sonkát -, a tojást, az édesipari termékeket, a borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöket az élelmiszer elõállító és forgalmazó helyeken. Az ellenõrök kiemelt figyelmet fordítottak a termékek jelölésére, a növényvédõszer-maradék felderítésére, az iskolagyümölcs programban résztvevõ termelõk és vállalkozások ellenõrzésére, a magyar eredetûként jelölt áruk származásának vizsgálatára – olvasható a tájékoztatásban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!