2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Magyarország támogatja Grúzia EU- és NATO-integrációs törekvéseitForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-17 08:56:36
Magyarország elkötelezett támogatója Grúzia európai és NATO-integrációs folyamatának - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. A tárcavezetõ szerda délelõtt fogadta David Bakradze grúz európai integrációs ügyekért felelõs minisztert.

A tárgyalás után úgy nyilatkozott, Magyarország azt várja a soron következõ keleti partnerség csúcstalálkozótól, hogy világos üzeneteket fogalmaznak meg az EU keleti partnereinek, és világossá teszik, hogy szorosabbra kívánják fûzni az együttmûködést. Úgy vélte, a szorosabb kapcsolatok a keleti partnerség országaival az unió politikai és gazdasági érdekeit szolgálják. A keleti partnerség csúcstalálkozón Grúziának biztosítani kellene a lehetõséget a vízummentesség gyorsított bevezetésére - tette hozzá.

Szijjártó Péter Grúzia NATO-integrációját illetõen kifejtette: a szövetségnek világos jelzést kellene küldenie Grúzia felé, hogy értékeli és megbecsüli az ország hozzájárulását a NATO-mûveletekhez, hiszen Grúzia az egyik legnagyobb hozzájárulója e mûveleteknek a NATO-n kívüli országok közül. Az ország NATO-integrációját ezért mindenképpen fel kell gyorsítani - mutatott rá.

Közölte: a tárgyalás témái között szerepelt az energetika is, Grúzia ugyanis fontos tranzitszerepet tölt be a Kaszpi-tengeri gáz európai importjában, márpedig Magyarországnak és egész Európának az az érdeke, hogy minél több forrásból érkezzen gáz a térségbe. Ez abból a szempontból is lényeges, hogy láthatóan Törökország regionális elosztó szerepbe kerül - fûzte hozzá.

A miniszter a kétoldalú gazdasági együttmûködést illetõen elmondta: jól látszik, hogy az elmúlt idõben tett erõfeszítések eredményre vezettek, tavaly 9,5 százalékkal nõtt a kereskedelmi forgalom, az idei évben pedig csak januárban 44 százalékkal, ami azt mutatja, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erõsítésére tett erõfeszítések sikeresek.

A tárcavezetõ arra is kitért, hogy Magyarország következetesen kiáll Grúzia területi integritása és szuverenitása mellett, és minden felet arra hív fel, hogy tartsa tiszteletben a genfi folyamatot. Szijjártó Péter közölte: Grúzia megbecsüléssel tekint Magyarországra, amiért az folyamatosan támogatja EU- és NATO-integrációs törekvéseit, és a grúz államminiszter Magyarország további segítségét kérte ebben az ügyben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!