2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Elit klubba került a magyar mentõkutyaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-17 09:30:17
Drazsé – így hívják azt a labradort, amely egyedüli magyar mentõkutyaként bekerült a világ tíz legjobb mentõkutyájának elitklubjába – hangzott el az M1 Ma délelõtt címû mûsorában.

A világ egyik legjobb mentõkutyája lett a Pest Megyei Kutató-Mentõ Szolgálat kötelékébe tartozó nyolcéves fekete nõstény labrador, Drazsé. A fõként az eltûntek megtalálásában jeleskedõ, kölyökkora óta mentéssel foglalkozó négylábút egy Szlovéniában lebonyolított többfordulós vizsga után választották be az elit klubba elsõ magyar mentõkutyaként – közölte Balázs László, a kutató-mentõ szolgálat vezetõje kedden. A válogatót most elõször rendezte meg a Nemzetközi Mentõkutyás Szövetség, amely több mint 40 ország több száz mentõkutyás szervezetét tömöríti.

Balázs László a Pest Megyei Kutató-Mentõ Szolgálat szolgálatvezetõje elmondta: a mentõkutyák életében vannak különbözõ vizsgaszintek, melyeket egy nemzetközi szövetség határoz meg. Amibe most Drazsé belépett, az egy elit csapat. Ez azt jelenti, hogy Drazsé mindent elért, amit egy mentõkutya elérhet élete során a vizsgarendszereken belül - fogalmazott. Ádám Zsófia kutyavezetõ és Drazsé egy háromnapos bevetésen vett részt a szövetség kérésére. Egy hathektáros területet kellett átvizsgálni egy óra alatt különösen nehéz terepviszonyok közepette, és megkeresni az „eltûnt” embereket éjszaka, illetve nappal. Mindez fizikailag nagy próbatétel volt – mondta a kutyavezetõ.


Balázs László elmondta: az igen kemény feladatok teljesítésére csak a legjobb képességû kutyák alkalmasak, nem véletlen, hogy a vizsgán való indulást általában 3-4 éves megfeszített munka elõzi meg, a megmérettetés kvalifikációhoz kötött. Mivel mentõkutyák bevetésére nemcsak földrengések áldozatainak felkutatásakor van szükség, hanem egyre gyakrabban repülõgép-szerencsétlenségek, pusztító szökõárak, illetve földcsuszamlások helyszínein is, a nemzetközi szövetség a területkutató kutyák mestervizsgájával reagált az újabb kihívásokra – magyarázta a szolgálat vezetõje.

A kutyás mentõknek már itthon is GPS-használatot, térképolvasást kell tudniuk, különbözõ helymeghatározó eszközöket használnak. Ezeket most a bírák kiemelték a szituációkból, és „csak” részfeladatokat kellett megoldaniuk, például konvertálni GPS-adatokat, megtalálni helyszíneket, elsõsegélyben részesíteni az elbújtatott embereket – említette a szolgálatvezetõ, aki beszélt arról is: Drazsé és kutyavezetõje 2016 végéig tartoznak az elit klubba, azt követõen ismét bizonyítaniuk kell. Ahhoz egyébként, hogy Drazsé „szolgálatba helyezze magát”, azt a vezényszót kell kiadni: keress személyt! – árulta el a kutyavezetõ.



Drazsé és gazdája, a 22 éves Zsófi kis pihenõkkel 36 órán át folyamatosan kapták az újabb és újabb riasztásokat, amelyek között a személykeresésen kívül GPS-használat, térképolvasás, (kutya)elsõsegélynyújtás és tájékozódás is szerepelt. Az egyik legnehezebb feladatként a kutyáknak egy óra alatt kellett átkutatniuk egy 60 ezer négyzetméteres területet és megtalálni az ott megbújó embereket. A más-más helyszíneken lebonyolított nappali és éjszakai keresés után a versenyzõket egy négy kilométeres földútra vezényelték, amelynek mentén – bokrok, fák és más tereptárgyak takarásában – szintén menekítésre várókat rejtettek el. Csupán 10 mentõkutya tudta teljesíteni az elvárásokat, közöttük Drazsé, a kutya így bekerülhetett az elit klubba – tájékoztatott Balázs László.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!