2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Megszavazták a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-17 09:38:46
Elfogadta a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljérõl szóló törvényt kedden az Országgyûlés. A határozat értelmében új elõmeneteli és illetményrendszer jön létre az ágazatban. A módosítás értelmében megszûnik az automatikus elõmeneteli rendszer, a vezetõi beosztások meghatározott idõre szólnak majd, a hivatásos állomány volt tagjaiból pedig létrejön a tartalékos állomány.

A képviselõk a jogszabály kétharmados többséget igénylõ részeit 188 igen, 3 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadták el, míg az egyszerû többséget igénylõ részek 188 igen, 2 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett mentek át. A törvény szerint idén júliusban átlagosan 30 százalékos béremelés lesz, amit 2016. január 1-jétõl évente 5-5 százalékos mértékû követi, így teljesül 2019-re az ötven százalékos átlagos béremelés. Emellett idén július 1-jétõl meghatározzák állománycsoportonként az illetményemelés mértékét is. A korábbi harmincféle pótlékból ötöt tartanak meg, a korábbi pótlékok jelentõs része beépül az adott terület alapilletményébe. Jubileumi jutalom elnyerésére továbbra is lesz lehetõség.

A törvény hatálya kiterjed a rendõrség, a Terrorelhárítási Központ, a hivatásos katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, az Országgyûlési Õrség, a Nemzetvédelmi Szolgálat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományára.

Az új szabályozás megtartja az egyes rendfokozatok elnevezését és a hierarchiáját, de a jövõben a rendfokozat kötõdik a betöltött szolgálati beosztáshoz; azaz a kinevezett a beosztás elfoglalásával egyidejûleg az adott beosztáshoz kötõdõ rendfokozat viselésére is jogosult lesz, ha pedig alacsonyabb beosztásba helyezik, akkor a rendfokozata is ennek megfelelõen változik. A továbbiakban valamennyi elõmenetel feltételhez, vizsgához, képzettséghez és teljesítményértékeléshez kötött.

A helyi és területi vezetõket a jövõben öt évre nevezik ki, ezt - ugyanazon a szolgálati helyen - egyszer öt évre meg lehet hosszabbítani, de csak akkor, ha az irányított terület legalább jó teljesítményt nyújtott. A törvény új jogorvoslati fórumként létrehozza a becsületbíróságot, ahová akkor lehet fordulni, ha a parancsnoki eljárásban a szolgálati viszony megszüntetésérõl döntöttek. A jogszabály emellett rendelkezik egyebek mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tiszti képzésére járók ösztöndíjának emelésérõl is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!